IMF: ECB’nin Para Politikası Durumu Gelecek Verilere Göre Kademeli Olarak Azaltabilir

IMF, Avro Bölgesi enflasyonunun düştüğünü belirtiyor. ECB, verilere bağlı olarak para politikasını kademeli olarak gevşetebilir.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avro Bölgesi ekonomisine ilişkin 4. Madde konsültasyonunun öncü bulgularını paylaştı.

Açıklamaya göre, COVID-19 salgını, Rusya’nın doğalgaz arzını kesmesi ve Ukrayna savaşının etkilerinin ardından Avro Bölgesi ekonomisi yavaş yavaş toparlanıyor. Bununla birlikte, enflasyon hedefine doğru gerilemeye devam ediyor.

IMF, bu yıl için büyümede ılımlı bir artış bekliyor ve bunun 2025’te daha da güçleneceğini öngörüyor. Ancak orta vadeli görünümün zorlu kalacağı belirtiliyor.

Enflasyonun 2025 yılının ikinci yarısında hedefe dönmesi bekleniyor. IMF, Avrupa Merkez Bankası’nın gelecekteki verilere bağlı olarak para politikası duruşunu kademeli olarak gevşetebileceğini değerlendiriyor.

Açıklama, Avrupa Birliği’nin yeni ekonomik yönetişim çerçevesinin etkili bir şekilde uygulanması için üye ülkelerde önemli mali ayarlamaların yanı sıra siyasi desteğin gerekli olduğuna dikkat çekiyor. Politika yapıcıların Avro Bölgesi’nin finansal istikrarını koruması ve makro ihtiyati araç setini genişletmeye devam etmesi gerektiği vurgulanıyor.

IMF ayrıca, nüfusun yaşlanması ve yavaşlayan üretkenlik artışının orta vadeli görünümü olumsuz etkilediğine işaret ediyor. Yoğunlaşan jeopolitik gerilimler, ticari anlaşmazlıklar ve çarpık sanayi politikalarının, ticarete son derece açık olan bölge için ekonomik beklentileri ve politika oluşturma ortamını daha karmaşık hale getirebileceği belirtiliyor.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, CNBC’ye yaptığı açıklamada, Avrupa’nın ekonomik performansının güçlendiğini ve enflasyonun açıkça düşüş eğiliminde olduğunu ifade etti. Georgieva, Avro Bölgesi’nin üretkenliğe odaklanması gerektiğini belirterek, Avrupa’nın ABD için bir “fikir pazarı” gibi göründüğünü söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.