Havacılık devi Lufthansa, Avrupa’nın silahlanmasının hızlanmasıyla savunma alanına açılıyor

Lufthansa, savaşın yarattığı silahlanma yarışından faydalanmak için askeri uçak bakımıyla savunma sektörüne giriyor.

Lufthansa Technik, Askeri Bakıma Giriyor

Lufthansa’nın iştiraki Lufthansa Technik (LHT), Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’a verdiği röportajda, Hamburg merkezli şirketin artık sadece sivil uçakların bakımını değil, aynı zamanda askeri teçhizatı da hedeflediğini belirtti.

LHT CEO’su Sören Stark, “Askeri silah taşıyan sistemler üzerinde çalışmak istiyoruz” dedi. Bu yaklaşım, şirket için yeni olsa da Stark, Lufthansa Technik’in DNA’sının onlarca yıldır yeni uçakları ve teknolojileri anlama ve desteklemeyi içerdiğini vurguladı.

Stark ayrıca şirketin bakım ve onarımın ötesine geçebileceğini belirterek, “Boeing 737’lerin NATO’nun E-7 uçaklarına dönüştürülmesini Hamburg’da yakın koordinasyon içinde gerçekleştirebiliriz” dedi.

Stark, Lufthansa Technik’in yeni stratejisinin jeopolitik krizlerden faydalanmak olmadığını, Ukrayna’daki savaşın çoktan önce savunma alanında daha fazla rol alma kararı alındığını söyledi.

Stark, “Hava kuvvetlerimize ve ortaklarımıza daha fazla destek sağlayabiliriz. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırısı, eyleme hazır bir Bundeswehr’e ihtiyacımız olduğunu gösteriyor ve ben buna katkıda bulunabileceğimize inanıyorum” dedi.

Lufthansa Technik, Berlin’in 100 milyar avroluk ordu güçlendirme planından yararlanmayı umuyor. Şirket, Almanya’nın ABD’den sipariş ettiği F-35 bombardıman uçakları ve Boeing nakliye helikopterlerinin bakım ve onarımı için başvuruda bulundu.

Avrupa, Savunma Üretimine Yatırım Yapmalı

Airbus CEO’su Guillaume Faury, Avrupa’nın savunma üretimine daha fazla yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Faury, Avrupa ülkelerinin savunma projeleri üzerinde daha yakın çalışması ve kıtada üretim kapasitesine yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

Faury, “Politikacılar sadece kısa vadede ihtiyaçlarını değil, aynı zamanda uzun vadeli sonuçları da göz önünde bulundurmalılar” dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşının Savunmaya Etkisi

Rusya-Ukrayna Savaşı, Almanya’yı askeri yaklaşımında önemli bir değişime itti. Başbakan Olaf Scholz, ülkenin NATO’nun savunma harcamaları hedefine uyacağını duyurdu.

Savaş, Avrupa ülkelerini savunma için yeni yaklaşımları tartışmaya sevk etti. NATO’ya güvenmeyen Fransa gibi ülkelerin yanı sıra Almanya da Avrupa merkezli bir savunma mimarisi ihtiyacını gündeme getiriyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.