G20’nin Ekonomik Büyümesi Moody’s’e Göre Bu Yıl Gözle Görülür Şekilde Azalacak

Moody’s, G20 büyümesinin %2,9’dan %2,4’e düşmesini öngörüyor (2023-2024).

Moody’s 2024-25 Küresel Makro Görünüm Raporu

Moody’s, “G20 Ekonomilerinin Büyümesi 2024’te Biraz Düşecek” başlıklı Şubat ayı güncellemesini yayımladı.

Rapor, küresel ekonominin Covid-19 sonrası dengeye geçtiğini belirtiyor. İyi politikaların, gelişmekte olan arz-talep dengesinin ve Avrupa’daki ılıman kışların desteğiyle birçok gelişmiş ekonomi için yumuşak bir iniş bekleniyor.

Sağlam ABD ekonomisi ve beklenenden daha güçlü gelişmekte olan ülke toparlanmaları, olumlu bir büyüme tablosu çiziyor. Ancak jeopolitik riskler ve enflasyon, ekonomik görünüm için potansiyel tehditler oluşturmaya devam ediyor.

G20 Büyüme Tahminleri

G20 küresel büyümesi 2022 ve 2023 seviyelerinin altında kalacak. Geçen yıl %2,9 olan G20 ekonomik büyümesinin 2024’te %2,4 ve 2025’te %2,6 olması öngörülüyor.

Gelişmiş G20 ekonomilerinin bu yıl %1,5, gelecek yıl %1,6 büyümesi bekleniyor. Gelişmekte olan ekonomilerin ise sırasıyla %3,8 ve %3,9 büyümesi tahmin ediliyor. Bu yıl daralması muhtemel tek G20 ekonomisi Arjantin.

Büyük Merkez Bankaları Faizleri Düşürme Yolunda

Fed, ECB ve BoJ, faiz oranlarını düşürme ve normalleştirme yolunda ilerliyor. Enflasyon aşağı eğilimde kaldığı sürece büyük merkez bankalarının zamanı gelince para politikasını gevşetmesi bekleniyor.

Moody’s, Fed’in 2024’te faiz oranlarını 100 baz puan düşürerek %4,25-4,50 aralığına çekeceğini ve 2025’te daha fazla indirime gideceğini öngörüyor. ECB’nin ise ikinci çeyrekte politika normalleşmesine başlaması bekleniyor.

Makroekonomik Riskler

Temel makroekonomik riskler arasında enflasyon, faiz oranlarının nihai düzeyleri ve finans sektörü kırılganlıkları yer alıyor. Jeopolitik gelişmeler de emtia piyasaları ve küresel ticaret için riskler oluşturuyor.

Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu’daki çatışmalar ve Asya’daki gerginlikler, bölgesel ve küresel büyüme için önemli belirsizlikler yaratıyor.

Türkiye’nin Büyüme Tahmini

Moody’s, Türkiye ekonomisinin bu yıl %2,5, gelecek yıl %3 büyümesini bekliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.