FODER’den Uyarı: Tüyolara Kulak Asmayın, Finansal Okuryazar Olun

Tüyolara itibar etmeyin, finansal okuryazarlık bilincinizi artırın.

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk, son dönemde vatandaşların borsaya, finansal araçlara ve yatırım fırsatlarına ilgisinin arttığına dikkat çekerken, bu ilginin finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması ve tüm kesimlere yayılmasına yönelik çalışmaları öne çıkardığını söyledi.

Öztürk, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na finansal okuryazarlığı artırmaya yönelik çalışmaların yansıdığını ifade ederek, hane halkı ve firmalarda tasarruf yapma farkındalığının sağlanması, finansal tasarruf araçları, aile bütçesi ve risk yönetimine yönelik bilgi düzeyinin dijital platformlar da kullanılarak güçlendirilmesi hedeflendiğini belirtti.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında da sermaye piyasalarının derinliği ve etkinliğinin artırılarak kaynakların daha üretken alanlara yönelmesi amacıyla finansal okuryazarlığı artırmaya yönelik çalışmaların Kurul üyeleriyle paylaşıldığını kaydeden Öztürk, bu çalışmalar ile bireysel tasarrufların daha etkin kullanılması ve makro düzeyde tasarruf oranlarının artırılması hedeflendiğini aktardı.

Finansal Okuryazarlık ile Yatırım Tercihleri

FODER Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk, sermaye piyasalarına yönelik ilginin geçen yıl arttığını ve pay senedi yatırımcı sayısının 8,5 milyona ulaşarak rekor kırdığını, yatırımcı sayısının şu anda da yaklaşık 8 milyon olduğunu söyledi.

Yatırımcı sayısıyla finansal okuryazarlık eğitim taleplerinin de paralel şekilde arttığını aktaran Öztürk, yatırım tercihlerinin de finansal okuryazarlıkla ilgisi olduğunu, bu nedenle gerçekleştirdikleri eğitimlerde yatırım başlığına kapsamlı şekilde yer verdiklerini kaydetti.

Finansal Okuryazarlığın Ana Başlıkları

Öztürk, finansal bilgi, tutum ve davranışın finansal okuryazarlığın üç ana başlığını oluşturduğunu belirterek, bilgi ve tutumun yüksek olduğunu, bunları davranışa geçirmekte biraz daha yol alınması gerektiğini ifade etti.

Piyasalarda çok sayıda yatırım ürünleri ve aracı kuruluşlar bulunduğunu, bunları bilmenin, doğru değerlendirebilmenin finansal okuryazarlıktan geçtiğine dikkati çeken Öztürk, kişisel finansal durumun bilinmesi ve piyasaların genel hatlarıyla anlaşılması gerektiğini, bu konuda destek almak için devlet denetiminde olan piyasa uzmanlarına da başvurulabileceğini söyledi.

Tüyo Yatırımlarına Karşı Dikkat

Zekeriya Öztürk, trade etme sıklığının finansal okuryazarlıkla doğrudan ilişkisi olduğunu vurgulayarak, trade etmenin çok dikkat ve uzmanlık isteyen bir meslek olduğunu ve asıl mesleği traderlık olmayanların genellikle hüsrana uğradığını belirtti.

Türkiye’nin en fazla al-sat yapılan ülkeler arasında bulunduğunu aktaran Öztürk, Türkiye’deki işlem hacminin piyasa değerine oranının Almanya’nın dört katından fazla olduğuna dikkati çekti.

Hisse senedi piyasasında herhangi bir hissenin fiyatını etkileyebilecek önemli bir gelişme var ise şirket yöneticilerinin bu bilgileri Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan açıklamak zorunda olduğunu hatırlatan Öztürk, tüyo olarak adlandırılan duyumların genellikle yatırımcıları belli bir hisse senedine yönlendirmek için uydurulmuş olabileceğini ve birikimlerin doğru değerlendirilmesi için tüyolara kulak asılmaması gerektiğini belirtti.

Öztürk, sermaye piyasalarında yatırım yaparken, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yatırım danışmanlığı hizmeti konusunda yetki verilmiş yatırım kuruluşlarının tavsiyelerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

İnternet ve Sosyal Medyadaki Kötü Niyetli Kişi ve Gruplar

Son yıllarda internet ve sosyal medya kullanımının artması ile birlikte bu mecraları kendi çıkarlarını gözeterek, kendi platformlarına yönlendiren ve yatırım tavsiyesi verme adı altında kötü niyetli olarak kullanan kişi ve gruplar bulunduğunu ifade eden Öztürk, SPK’nın bu tür olumsuz vakaları tespit ederek cezalar vermekte ve kamuoyuna açıklamakta olduğunu söyledi.

Bireylerin kısa vadeli tahminlere, söylentilere asla kulak asmaması, tecrübeli uzmanlar dahil, kimsenin istikrarlı olarak geleceği tahmin edemeyeceğini ve tüyolarla, söylentilerle kesinlikle işlem yapılmaması gerektiğini vurgulayan Öztürk, bireylerin finansal durumlarını ve güncel piyasaları analiz edip finansal kararlarını almalarını önerdi.

FinKurs Eğitim Platformu

FODER Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, dernek olarak 2012 yılından bu yana ulusal ve uluslararası pek çok projeye imza attıklarını ve tek amaçlarının finansal okuryazarlık ekosistemine katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Dijitalleşmenin etkisiyle, eğitimleri çevrim içi olarak düzenleyerek FinKurs Eğitim Platformu’nu oluşturduklarını ve bu platforma herkesin ücretsiz erişim sağlamasını mümkün kıldıklarını anlatan Öztürk, platformda yer alan iki kurs modülünün raporlarına baktığımızda en çok 25-44 yaş arası kişilerin eğitimlere kayıt olduğunu, ilgi duyduğunu görüyoruz dedi.

Öztürk ayrıca, “Benim Param Değerli” projesi ve Hesabını Bilen Kadınlar programı kapsamında özel eğitim modülleri oluşturduklarını ve bu projeler ile özellikle yeni işe başlamış olan kamu çalışanları başta olmak üzere, projeden faydalanan herkesin parasını yönetmek konusunda farkındalık kazanmasını ve finansal kararlarını en doğru şekilde verebilmelerini hedeflediklerini aktardı.

“`

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.