Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) Nedir?

Türkiye’de 433 bin yapı, çiplerle izlenen beton kalitesiyle güçlendi.

Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), yer almakta olduğu yapıların beton türü hakkındaki bilgileri takip etmek için geliştirilmiş elektronik bir yazılım sistemi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile işbirliği protokolü imzalayarak sistemi daha gelişmiş hale getirdi.

EBİS’in Amaçları ve İşbirlikleri

Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) projesi ile Bakanlığın denetim konusunda biriktirdiği bilgi ile Başkanlığın izleme ve güvenlik konularındaki tecrübesi birleştirilerek yapıların betonlarının daha sağlıklı ve güvenilir bir şekilde denetlenmesi amaçlanmıştır. Bu şekilde depremlere karşı daha güvenli yapılar oluşturulmakta. Özellikle kaliteli ve yaşanabilir şehirler oluşturma hedeflerine ulaşmak amaçlanmakta.

AselsanNET’in Rolü ve Saha Çalışmaları

Sistemin kurulması adına AselsanNET görevlendirildi. Şirket saha çalışmaları gerçekleştirerek sektör analizini ve proje fizibilite çalışmalarını yürüttü.

Altyapı ve Donanım Tasarımı

Yazılım ve donanım ihtiyaçları olarak beton kırma cihazı, el terminali ve beton etiketleri “nesnelerin interneti (Internet of Things-IoT)” platformuna uygun şekilde tasarlanmakta. Ayrıca sahada test ediliyor.

Veri Saklama ve Güvenlik Önlemleri

AselsanNET tarafından verilerin saklanması için bir veri merkezi kurulmakta. Ayrıca felaket kurtarma merkezi kuruldu.

Eğitim Organizasyonları ve Laboratuvar Entegrasyonu

Ülke genelindeki Bakanlığa bağlı laboratuvarlara eğitim organizasyonları düzenlenerek sistemle ilgili bilgiler aktarılmakta.

Sistem Bileşenleri ve İletişim Altyapısı

EBİS Merkezi İzleme Yazılımı ve Mobil İletişim Altyapısı ile sistem bileşenleri nesnelerin interneti teknolojisi aracılığıyla geliştirilmekte. Özellikle bağlantılı iletişim ağı oluşturumakta.

Veri Toplama ve İşleme Süreci

Beton etiketleri, beton kırma cihazları, Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi (RFID) el terminalleri, kür havuzları ve beton mikserlerinden servis sağlayıcı aracılığıyla alınan veriler sisteme kaydolarak işlenmekte. Ayrıca standartlaştırılarak Bakanlığa sunuluyor.

Hizmet ve Destek Sunumu

AselsanNET yazılım ve donanım sağlayıcılığının yanında Bakanlığın belirlemiş olduğu laboratuvarlara bakım-onarım, kalibrasyon, keşif, cihaz tedariki, kurulum ve teknik destek hizmeti de veriyor.

Geliştirme Süreci ve Geri Bildirimler

Saha çalışmalarından alınan geri bildirimler ile yazılım ve donanım geliştirme süreci devam ediyor.

Görevlerin Kontrolü ve İzlenmesi

Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile beton dökümünün her aşamasında görevlilerin görevlerini yerine getirip getirmediği kontrol ediliyor. Sistem sayesinde hangi yapıda hangi özellikli betonun kullanıldığı, deneyler için kaç numune hazırlandığı gibi bilgiler izlenip takip ediliyor.

RFID Teknolojisi ve Manipülasyon Engeli

Yapılarda kullanılan betonların RFID teknolojisi sayesinde kimlik kazanması sağlanıyor. Ayrıca EBİS kapsamında ülke genelinde manipülasyonu engelleyecek biçimde tasarlanmış beton test cihazlarıyla laboratuvar deneyleri de yapılmakta.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.