E-Kolay İhracat Platformu, E-İhracat İşlemlerine Işık Tutuyor
Ticaret Bakanlığı, “e-Kolay İhracat Platformu (E-KİP)” ile ihracatçıların bilgi ve eğitim desteğini kolaylaştırıyor.
E-İhracatın Desteklenmesi ve Dijitalleşmesi
Ticaret Bakanlığı’nın “2023 Yılı Faaliyet Raporu”na göre, ihracatçıların yurtdışı müşterilerine doğrudan ulaşmasını sağlamak için e-ticaret kanallarının ihracat modellerine dahil edilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede dış satımda katma değer artırılacak ve ihracatın dijitalleşmesi desteklenecektir.
Destek Paketi
Bakanlık, e-ihracatın desteklenmesi için bir destek paketi hazırlamıştır. Bu destek paketi kapsamında, ihracatçı şirketler, e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri, pazar yerleri ve B2B platformları; pazara girişten dijital pazar yerine, e-ihracat tanıtımından çevrimiçi mağazaya kadar çeşitli alanlarda destek alabilmektedir.
2023 Destekleri
Geçtiğimiz yıl, iki pazar yeri, dört perakende e-ticaret sitesi, dört e-ihracat konsorsiyumu ve 89 şirket destek kapsamına alınmıştır. Ayrıca 159 yararlanıcı ön onay başvurusunda bulunmuştur. 2023’ün ilk üç çeyreğinde ise toplam 36 milyon TL destek ödemesi yapılmıştır.
Kolay İhracat Platformu
İhracatta dijitalleşme çalışmalarının bir parçası olan “Kolay İhracat Platformu”, ihracatçılara ve girişimcilere ihracat süreçlerinde ihtiyaç duydukları tüm bilgileri ücretsiz olarak sunmaktadır. Kullanıcılar, platform üzerinden ihraç etmek istedikleri ürün ve ülkeye yönelik ayrıntılı bilgilere ulaşabilmektedirler. Platform, 2020 yılından bu yana 3,4 milyondan fazla görüntülenmiş ve 71 binden fazla kayıtlı kullanıcıya ulaşmıştır.
E-Kolay İhracat Platformu
Bakanlık, Kolay İhracat Platformu’na benzer şekilde e-ihracat alanına odaklanan “e-Kolay İhracat Platformu” çalışmalarını sürdürmektedir. e-KİP üzerinden hedef pazar ve pazar yeri önerileri sunulacak, e-ihracat alanında temel bilgiler ve eğitim içerikleri hazırlanarak paylaşılacaktır.
Türkiye E-İhracat Platformu
“Türkiye E-İhracat Platformu”, ülkenin ihracatçı envanterinin dijital ortama taşınmasını ve milli bir dijital B2B platformunun kurulmasını amaçlamaktadır. Bu platform sayesinde firmalar e-ihracat yapabilme imkanına sahip olacaktır. Bakanlık, söz konusu platformun hayata geçirilmesi için ilgili kurumlarla iş birliği yapmaktadır.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.