Dünya Bankası: Zengin-Yoksul Uçurumu Genişliyor

Dünya Bankası: En yoksul 75 ülkenin yarısı, zenginlerle büyüyen uçurumla karşı karşıya.

Büyük Tersine Dönüş: IDA Ülkelerinde Fırsatlar, Riskler ve Politikalar

Dünya Bankası, “Büyük Tersine Dönüş: Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) Ülkelerinde Beklentiler, Riskler ve Politikalar” başlıklı raporunu yayınladı.

Raporda, hibe ve sıfır faizli krediler almaya uygun 75 ülkenin karşı karşıya olduğu fırsatlar ve riskler incelendi. Yüksek potansiyele rağmen, bu kırılgan ekonomilerin “tarihi bir tersine dönüş” ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Raporda, bu ülkelerin yarısında en zengin ekonomilerle gelir farkının arttığı vurgulandı. Genç nüfus, zengin doğal kaynaklar ve yüksek güneş enerjisi potansiyelinden tam olarak yararlanmanın bu olumsuzluğu aşmaya yardımcı olabileceği belirtildi.

2020-2024 yılları arasında IDA ülkelerinin yarısının kişi başı gelirinin zengin ekonomilere göre daha yavaş arttığı kaydedildi. Her üç IDA ülkesinden birinin, Kovid-19 salgını öncesine göre daha fakir hale geldiği belirtildi. Aşırı yoksulluk oranının dünyanın geri kalanından 8 kat daha fazla olduğu aktarıldı.

Raporda, IDA ülkelerinde her dört kişiden birinin günde 2,15 dolardan az bir gelirle yaşadığına dikkat çekildi. Bu ülkelerde açlık veya yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalanların dünyanın %90’ını oluşturduğu ifade edildi. Yarısının ya borç sıkıntısı içinde ya da yüksek risk altında olduğu vurgulandı.

IDA ülkelerinin büyük yatırım ihtiyaçları olduğu belirtilerek, en yoksul ülkelerde kalkınma ve altyapı açıklarını kapatmak ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılık oluşturmak için GSYH’nin %10’una denk gelen bir yatırım gerektiği ifade edildi.

Banka raporunda, IDA ülkelerinin ilerleme kaydetmek ve “uzun süreli durgunluk” riskini azaltmak için önemli miktarda uluslararası mali desteğe ihtiyaç duyacağı aktarıldı.

IDA ülkelerinden yarısından fazlası Sahra Altı Afrika’da bulunuyor. Bunlardan 14’ü çoğunlukla küçük ada devletleri olmak üzere Doğu Asya’da, 8’i ise Latin Amerika ve Karayipler’de yer alıyor. Güney Asya’da Hindistan dışındaki tüm ülkeler IDA ülkesi olarak kaydedildi.

Bu ülkelerin 31’inde kişi başı gelir yılda 1,315 dolardan düşük bulunuyor. Bunların 33’ünün kırılgan ve çatışmalardan etkilenen devletler olduğu belirtiliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.