Dünya Bankası, Hava Kirliliğini Azaltmak için Türkiye’ye 416 Milyon Dolarlık Kredi Veriyor

TIER kredileri, Türkiye’deki imalatçılara sürdürülebilirlik yatırımları için uzun vadeli finansman sunuyor.

Türkiye, Endüstriyel Emisyon Azaltımı İçin Dünya Bankası ile Anlaşma İmzaladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), Türkiye’deki sanayi işletmelerinin hava kirliliği ve sera gazı emisyonlarını azaltmayı hedefleyen 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, kredi anlaşması Washington D.C.’deki Dünya Bankası merkezinde TKYB Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Öztop tarafından imzalandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Kerem Dönmez, garanti anlaşmasını imzaladı. Dünya Bankası, Humberto Lopez tarafından temsil edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından garanti edilen kredi, TIER projesi kapsamında Türk imalatçılarına uzun vadeli finansman sağlayacak. Proje, çevre, iklim, üretkenlik, sağlık ve dayanıklılık üzerinde olumsuz etkileri olan emisyonları azaltmayı amaçlıyor.

TIER projesi, imalat sektörüne yönelik olacak ve işletmelerin temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemelerini sağlayarak yeşil dönüşümleri için gerekli finansmana erişimlerini kolaylaştıracak. Projenin, parçacık madde emisyonlarını %40, azot oksit emisyonlarını %30 oranında azaltması hedefleniyor. Sera gazı emisyonlarını yılda 220 bin ton azaltması hedeflenen proje kapsamında yararlanan imalatçılar, küresel piyasalarda rekabet güçlerini artıracak.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Sanayi kaynaklı emisyonların azaltılması, Türkiye’nin endüstriyel işletmelerinin küresel piyasalarda rekabet gücünü önemli ölçüde artıracaktır. Dünya Bankası, Türkiye’nin iddialı iklim ve çevre politikalarını desteklemekten ve hedeflerine ulaşması için engelleri kaldırma çalışmalarından mutluluk duymaktadır” ifadelerini kullandı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.