İş Bankası’nın 100. Yıl Bonosu İşleme Açıldı

İş Bankası’nın 100. Yıl Bonosu, 7,7 milyar TL taleple karşılanırken, Genel Müdür Aran bunu tasarruf kültürünün sermaye piyasalarına yansıması olarak yorumladı.

Türkiye İş Bankası’nın 100. yıl dönümü için halka arz ettiği 100. Yıl Bonosu, Borsa İstanbul’da gong töreninin ardından bugün işleme açıldı.

Türkiye’nin ilk yeşil finansman bonosu olan 100. Yıl Bonosu, 26 Ağustos 2024 vadesine sahip ve %55 basit faiz üzerinden getiri sağlayacak.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, törende yaptığı konuşmada, ilk yeşil borçlanma aracının halka arz yoluyla bu büyüklükte ihraç edilmesinin ilk olduğunu belirtti.

Aran, halka arz için 3 milyar TL ile yola çıktıklarını, daha sonra mevzuat kapsamında %50 artırarak 4,5 milyar TL’ye yükselttiklerini kaydetti. “50 bin yatırımcıdan bireysel olarak 4,8 milyar TL, kurumsal olarak 2,9 milyar TL olmak üzere toplamda 7,7 milyar TL’lik talep geldi. Bu talebin yaklaşık %85’inin İşCEP aracılığıyla gelmesi ve %15’inin 20-30 yaş arasındaki gençlerimizden oluşması bizler için çok kıymetli. 100. Yıl Bonosu’nun, sermaye piyasalarının nasıl tabana ve geniş bir kesime, yatırımcı grubuna erişebildiğini gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Aran, 100. yılda çıkarılan bononun, kumbara ve yatırım hesabı gibi geçmişteki ilklerle benzerlik taşıdığını ifade ederek, “Bonoyu, ülkemizde 100 yıl önce kumbara ile başlayan tasarruf alışkanlığının bu kez sermaye piyasalarına bir yansıması olarak görüyorum” dedi.

“Tasarrufa İhtiyacı Olan Bir Ülkeyiz”

Aran, AA muhabirinin sorularını yanıtlayarak, yoğun talebin tamamının karşılanamadığını söyleyerek, “Gelen talepte bireysel yatırımcıların %83’ünü, kurumsal yatırımcıların %17’sini karşılayabildik ama 50 bin yatırımcıya 4,5 milyar TL’lik halka arz yapıyor olmak büyük mutluluk.” dedi.

Tutarın en düşük 1000 TL olmasıyla küçük yatırımcıya hitap ettiklerini ifade eden Aran, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bugün 1000 TL’ya bir vadeli hesap açamıyorsunuz ama bu bonodan alabildiniz. Sermaye piyasasına yatırım yapabildiniz. Küçük birikimlerin tasarrufa dönüşmesi anlamında tam 15 bin yatırımcımız 1000 TL’lik bir parayla bu bonoya girdi. Ben bunu çok kıymetli buluyorum. Yüz yıl önce kumbarayla başlayan tasarruf bilincinin, bugün bu bonoya dönüşmesi yüz yılda kat ettiğimiz mesafeyi gösteriyor. Biz hala tasarrufa, birikime ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Bu tarz ürünlerin, üstelik yeşil olması ve buradan elde edilen gelirin yeşil dönüşümü kredilendirmede kullanılması çok kadar kıymetli.”

“Bizi İlerleyen Dönemlerde Bu Tarz Halk Arzlar Yaparken Göreceksiniz”

Türkiye’de ilk yeşil borçlanma aracını 2016 yılında iştirakleri olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankasının (TKSB) çıkardığına dikkati çeken Aran, İş Bankası olarak 2023 aralık ayında ilk defa TL bazında yeşil borçlanmaya çıktıklarını ifade etti.

100. yıl bonosunu halka arz ederek ilkleri devam ettirdiklerini belirten Aran, “Yeşil dönüşümün desteklenmesi anlamında bu kilometre taşlarını düşündüğünüz zaman İş Bankası her zaman öncü olmuştur ve öncü olmaya da devam edecektir. Dolayısıyla ülkemizde hem tasarruf alışkanlığının devam etmesi hem de yeşil dönüşümün desteklenmesi konusunda bizi aktif olarak bu tarz ürünler, bu tarz halk arzlar yaparken göreceksiniz.” ifadesini kullandı.

Kısmi bölünme sürecini değerlendiren Aran, Sermaye Piyasası Kurulu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan alacakları onaylara göre en geç 31 Ağustos’ta olağanüstü genel kurulun onayına sunarak holdingleşmeyi tamamlamak istediklerini söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.