Bakan Bolat: Serbest Ticaret Anlaşması Müzakerelerinin Sonuçlandırılmasını Bekliyor
Bakan Bolat, KİK ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin hızlandırılmasını istedi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye ve Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Bildirisi İmzalandı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Ortak Bildirisi’nin Türkiye ve KİK ülkeleri arasındaki ilişkileri daha üst seviyelere taşıyacağını ifade etti.
Bakan Bolat, imza töreninde yaptığı konuşmada, KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi ile Türkiye’nin KİK ile hızla gelişen ilişkilerini kapsamlı bir STA ile taçlandırmak üzere bir karar aldıklarını açıkladı.
2005 yılında başlatılan ancak 2010’da sekteye uğrayan Türkiye-KİK STA müzakerelerinin yeniden başlatıldığını belirten Bolat, “Anlaşmanın tamamlanmasıyla ülkelerimizin ticari ve ekonomik ilişkileri daha kapsamlı bir çerçevede gelişecek” dedi.
Bolat, anlaşmanın mal ve hizmet ticareti, fikri mülkiyet hakları, gümrük işlemleri ve KOBİ işbirliği gibi önemli alanları kapsadığına dikkat çekti.
Türkiye ve KİK ülkelerinin refahına ciddi katkı sağlayacak olan müzakerelerin en kısa sürede tamamlanmasını hedeflediklerini dile getiren Bolat, şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde ekonomik ilişkilerimizi destekleme vizyonuyla müzakereleri başlattık. Geçtiğimiz yıl Körfez coğrafyasına yapılan ziyaretler ve varılan anlaşmalar, serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin yeniden başlatılmasında etkili oldu.”
Bolat, Türkiye ve KİK ülkeleri arasında artan temaslara değinerek, geçen yıl Katar’da düzenlenen EXPO 2023’e katılımın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleşen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarının müzakere sürecinde önemli rol oynadığını vurguladı.
Bakan Bolat, küresel ekonomik koşulların sürekli değişmesi nedeniyle özel sektörü desteklemek ve yeni imkanlar yaratmak için kapsamlı ticaret anlaşmaları imzaladıklarını ifade etti.
“KİK üyelerinin toplam GSYH’si 2,4 trilyon doların üzerinde”
Türkiye’nin ekonomik büyümesine değinen Bolat, ülkenin GSYH’sinin 2023 yılında ilk kez 1 trilyon dolar sınırını aştığını ve KİK üyelerinin de son yıllarda önemli ekonomik gelişmeler kaydettiğini söyledi.
KİK üyelerinin toplam GSYH’sinin 2,4 trilyon dolar olduğunu ve uluslararası tahminlere göre 2050 yılında 6 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirtti.
Bolat, bu ekonomik gelişmelerin ikili ticaret hacimlerine de yansıdığını vurgulayarak, Türkiye’nin KİK ülkeleriyle olan ticaret hacminin 2002 yılında 2,1 milyar dolardan 2023 yılında 31,4 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.
“Anlaşmamız sadece mal ticareti ile sınırlı kalmayacak”
Türkiye ve altı Körfez ülkesinin toplam dış ticaret hacminin 2,4 trilyon doların üzerinde olduğunu söyleyen Bolat, STA’nın imzalanmasının büyük bir ticari işbirliğini hayata geçireceğini ifade etti.
Bolat, anlaşmanın sadece mal ticareti ile sınırlı kalmayacağını, ilişkilere çok yönlü katkı sağlayacağını vurguladı.
“Müzakerelerin en kısa sürede tamamlanacağına inanıyorum”
Türk firmalarının Körfez ülkelerinde çeşitli hizmet sektörlerinde başarılı işlere imza attığını belirten Bolat, Türk müteahhitlik sektörünün KİK üyesi ülkelerde toplam değeri 77,5 milyar dolar olan 856 proje üstlendiğini ve tamamladığını söyledi.
Körfez Bölgesi’nin Türkiye için önemli bir ticari ortak olduğunu ve bölgenin Afrika ve Güney Asya’da iş yapan firmalar için bir finans merkezi konumu olduğunu ifade eden Bolat, STA’ların ilişkileri derinleştireceğine ve insanların refahına katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi.
Bakan Bolat, “Ticaret Bakanı olarak müzakerelerin en kısa sürede tamamlanacağına inanıyorum. Bugünü yeni bir başlangıç olarak görüyor ve bu başlangıcın Türkiye ve KİK ülkeleri adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.