Bakan Bolat, İngiltere ile Ticaret Anlaşmasının Güncellenmesine İlişkin Teknik Müzakerelerin 10 Haziran’da Başlayacağını Açıkladı
Türkiye-BK STA müzakereleri resmen 10 Haziran’da başlıyor; Bakan Bolat duyurdu.
Türkiye-İngiltere İlişkilerinde Önemli Gelişmeler
Ticaret Bakanı Bolat Londra’da
Ticaret Bakanı Mehmet Muş Bolat, İngiltere İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch ve İngiliz ve Türk iş insanlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından AA muhabirlerine açıklamalarda bulundu.
Bolat, Türkiye ve İngiltere’nin askeri ve siyasi açıdan güçlü ortaklar olduğunu ve ekonomi ve ticaret alanlarında da sıkı bağlara sahip olduklarını belirtti. İki ülke arasındaki mevcut serbest ticaret anlaşmasının, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılmasının ardından karşılıklı ticareti yasal bir çerçeveye oturtmak için yapıldığını hatırlattı.
2021 başında yürürlüğe giren anlaşmanın Kovid-19 salgınına rağmen başarıyla uygulandığını söyleyen Bolat, şunları söyledi:
“Karşılıklı ticaret hacmimiz 19 milyar dolara yükseldi ve Türkiye geçen yıl 6 milyar dolar fazla kazandı. Fakat ticaret dinamik bir kavramdır. Önemli olan karşılıklı ticaretteki ivmenin korunmasıdır. Mevcut serbest ticaret anlaşması sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Hizmetler sektörünü, ortak yatırımları, tarımsal ürünlerde karşılıklı tavizleri içerecek şekilde Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesi için müzakereler başlatmayı teklif ettik.”
Bolat, Londra’da Badenoch ile süreci başlattıklarını ve müzakerelerin zaman alabileceğini söyledi. İngiltere’nin yoğun bir seçim döneminde olduğunu, ancak teknik düzeyde görüşmelerin 10 Haziran’da Londra’da başlayacağını belirtti.
Bakan Bolat, Türkiye’nin Birleşik Krallık ile turizm hariç 5 milyar dolarlık hizmetler ticareti yaptığını vurguladı. İki ay önce İstanbul’da müteahhitlik hizmetlerinde iş birliği için bir niyet mektubu imzalandığını hatırlattı.
Bolat, “Birleşik Krallık resmi İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF), demir yolu ve yenilenebilir enerji projelerine 4 milyar dolar finansman sağladı. Bu, ülkemizdeki projelerin tamamlanması için çok önemli.” dedi.
İki ülke arasında 19 milyar doları bulan ticaret hacminin küresel ekonominin durgun olduğu bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken Bolat, “İlk hedefimiz bu seneki ticaret hacmini aşarak 20 milyar dolara ulaşmak.” diye konuştu.
Türkiye’nin savunma sanayi üretimi ve ihracatının hızla büyüyeceğini belirten Bolat, “Türkiye, dostlarına dayatma veya ambargo gibi yaklaşımlar uygulamaz. Bu nedenle güvenilir bir tedarikçi ülkeyiz. Savunma sanayimizde güzel günler bizi bekliyor. Önümüzdeki 5 yılda üretim ve ihracat geometrik bir hızla büyüyecek.” dedi.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.