Bakan Bayraktar: ABD ile Enerji ve Madende El Ele
Türkiye-ABD, enerji ve madende işbirliğine hazır.
Enerji Dönüşümünde Türkiye-ABD İşbirliği: Bayraktar’dan Öngörüler
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK), ABD Ticaret Odası ve American Turkish Business Roundtable (ATBR) işbirliğiyle düzenlenen “39. Amerikan-Türk Konferansı”nda konuştu.
İşbirliği Potansiyellerinin Vurgulanması
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK), ABD Ticaret Odası ve American Turkish Business Roundtable (ATBR) işbirliğiyle düzenlenen “39. Amerikan-Türk Konferansı”nda konuşan Bakan Bayraktar, Türkiye ve ABD arasında enerji dönüşümü başta olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği potansiyellerine dikkat çekti.
“Enerji dönüşümünün sanayinin kaçınılmaz bir gerçeği haline gelmesiyle, işbirliği alanları da artıyor. Bunlar arasında yenilenebilir enerji kaynakları, kritik mineraller ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yer alıyor” diyen Bayraktar, Türkiye ve ABD’nin sadece kendi ülkelerinde değil, üçüncü ülkeler ve farklı bölgelerde de işbirliği yapabileceğinin altını çizdi.
Enerji ve İklim Diyaloğu’nda Özel Sektör Katılımı
Bakan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile başlattıkları Enerji ve İklim Diyaloğu mekanizmasının önemine vurgu yaptı. “Bu platform, iki ülkenin enerji stratejilerinde kilit alanlarda işbirliğini ilerletmek için değerli bir çerçeve sağlayacak. Platformu Türk-Amerikan iş dünyasından yatırımcılara da açmayı hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin herkes için daha temiz ve sürdürülebilir bir enerji geleceğine sahip olma konusundaki kararlılığını vurgulayan Bayraktar, “Bu alandaki ortak eylemlerimiz, hedeflediğimiz stratejik ortaklığı gerektiriyor. Bu nedenle ABD ile enerji ve maden alanında ikili işbirliğimizi geliştirmeye hazırız” ifadelerini kullandı.
Türkiye-ABD LNG İşbirliğinin Önemi
ABD’nin şu anda Türkiye’nin 2. büyük LNG tedarikçisi olduğuna işaret eden Bayraktar, “Türkiye ve ABD arasındaki LNG işbirliği, önemli bir büyüme potansiyeline sahip. Bu işbirliğinin Türkiye ve bölgenin enerji arz güvenliğine katkı sağlayacağına inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Dünyadaki birçok çatışmanın ana kaynağının enerji ve doğal kaynaklar olduğunu kaydeden Bayraktar, sürdürülebilir ve uygun fiyatlı enerji tedarikinin, özellikle ithalata bağımlı ülkeler için her geçen gün daha kritik hale geldiğini belirtti.
Enerji Sektöründeki Riskler ve Çözümler
Bakan Bayraktar, enerji sektöründe iklim değişikliği, tedarik zinciri sorunları, yüksek enerji ve emtia fiyatları, jeopolitik riskler ve bölgesel çatışmalar gibi güncel risklere dikkat çekti. Karbondan arındırılmış küresel bir ekonomiye geçişin, politikalardaki köklü değişiklikler ve önemli yatırımlar gerektirdiğini vurguladı.
Türkiye’nin Enerji Dönüşüm Stratejisi
Türkiye’nin artan enerji talebi ve ithalata bağımlılığı hakkında bilgi veren Bayraktar, “Bu zorluklar arasında özgün bir enerji dönüşümü stratejisi geliştirmeye çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin uzun vadeli enerji planının yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, nükleer, doğal gaz, hidrojen ve madencilik olduğuna dikkat çekti. Bu alanlara yatırım çekmek için güçlü bir enerji altyapısı, rekabetçi bir enerji piyasası ve dijitalleşmenin önemini vurguladı.
Yenilenebilir Enerjide Türkiye’nin Başarısı
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin kurulu enerji kapasitesinin yarıdan fazlasının yenilenebilir enerjiye dayandığını bildirdi. Hidro, rüzgar, güneş ve jeotermal enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında Avrupa ülkeleri arasında üst sıralarda yer aldıklarını belirtti.
Enerji Güvenliği İçin Çeşitlendirme
Gaz arz güvenliği için Türkiye’nin yeniden gazlaştırma terminalleri, boru hatları ve yer altı depolama tesisleri gibi altyapı projelerine yatırım yaptığını aktaran Bayraktar, bu yatırımlar sayesinde ülkenin yıllık gaz ihtiyacının yarısının LNG’den karşılanabildiğini söyledi.
Dijitalleşmenin Önemi
Dijitalleşmenin enerji sektöründeki önemine değinen Bayraktar, daha fazla dijitalleşmeye imkan sağlamak için mevzuatı sürekli uyarladıklarını sözlerine ekledi.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.