ASELSAN’ın Rekor Karı: 7,4 Milyar Lira
Yerli teknoloji devi ASELSAN, 2023’te 7,4 milyar TL kar elde ederek zirveye ulaştı.
ASELSAN’ın 2023 Mali Sonuçları Açıklandı
ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2023 mali sonuçlarını açıkladı. Buna göre, şirketin yıllık cirosu geçen yıla kıyasla %10 artışla 73,6 milyar TRY’ye ulaştı. Brüt kârı %13, FAVÖK’ü ise %14 yükselerek 16 milyar TRY’ye çıktı. FAVÖK marjı %22 olarak gerçekleşti.
Şirketin geçen yılki net kârı 7,4 milyar TRY olarak açıklandı. Öz kaynakların aktife oranı ise %59 olarak bildirildi.
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Türkiye Yüzyılı’nın simgesi olan 2023’e damga vurduk” dedi.
Akyol, ASELSAN’ın 2023’te Türkiye’ye ve ordusuna birçok yeni teknoloji kazandırdığını vurguladı. CENK, AKREP ve ALPER radarları, YENER Mayın Tespit Sistemi, ASELFLIR-400 Kamerası, Gözde Güdüm Kiti, Gökdeniz Hava Savunma Sistemi ve ODAKAN kamera ailesinin envantere giren ürünlerden bazıları olduğunu belirtti.
Akyol ayrıca, ASELFLIR-500 kamera, SİPER hava savunma sistemi, DÜFAS sonar, AESA uçak burun radarı, TOLUN güdümlü mühimmat ve DERİNGÖZ otonom sualtı aracı gibi birçok ürünün geliştirilmesinde önemli aşamalar kaydedildiğini ifade etti.
2023 yılında alınan 5 milyar dolarlık siparişle şirketin bakiye siparişlerinin tarihi rekor seviye olan 11 milyar dolara ulaştığını aktaran Akyol, 4 ülkeye ilk defa ihracat yapıldığını ve 20’den fazla ürünün ilk defa ihraç edildiğini belirtti.
Akyol, 601 milyon dolarlık yeni ihracat sözleşmesi imzalanarak tarihi bir başarı elde edildiğini vurguladı. ASELSAN’ın teknolojileriyle ATAK, HÜRKUŞ, Bayraktar TB2, Anka, MİLGEM, Ejder Yalçın ve Kirpi gibi savunma platformlarının güç kazandığını ifade etti.
Türkiye’nin en çok AR-GE harcaması yapan şirketi olduklarını belirten Akyol, çalışan sayısının 10 bin 500’ü aştığını ve büyük çoğunluğunun mühendis olduğunu söyledi.
Akyol, ASELSAN’ın yüksek teknolojiyi geliştirmek ve üretmek için yatırımlarını sürekli artırdığını belirtti. Geçtiğimiz yıl açılan İleri Malzeme Tesisi, Güdüm Kiti Entegrasyon ve Üretim Tesisi ve Elektronik Harp Üretim ve Entegrasyon Tesisi’ne ek olarak FLIR kamera sistemleri, hava savunma sistemleri, mikroelektronik ve AESA radar alanları için de yatırımlar başlatıldığını ifade etti.
Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.