Artan Sıvılaştırma Kapasitesi 2025’te LNG Piyasasında Arz Fazlasına Yol Açabilir

LNG arzında artış bekleniyor, 2025’te yıllık 53 milyon ton sıvılaştırma kapasitesi.

Gaz İhracat Eden Ülkeler Forumu’nun 2024 Doğal Gaz Raporu

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’nun (GECF) 2024 yılına ilişkin doğal gaz raporu, küresel LNG piyasasında önemli gelişmeleri öngörüyor.

2024’te Yeni LNG Kapasitesi

Rapora göre, 2024 yılında Rusya, ABD, Senegal, Meksika ve Kongo dahil olmak üzere ülkelerden yıllık 15 milyon tonluk yeni sıvılaştırma kapasitesi devreye girecek. Altamira, Arctic LNG, Congo ve GTA gibi beş LNG ihracat projesinin bu yıl faaliyete geçmesi bekleniyor.

Orta Vadeli Arz Fazlası

Rapor, “2025’e kadar yıllık 53 milyon ton ek sıvılaştırma kapasitesinin devreye girmesi bekleniyor” ifadesine yer veriyor. “Bu durum LNG piyasasında orta vadeli bir arz fazlası oluşturabilir.”

Nihai Yatırım Kararlarında Arttış

Geçtiğimiz yıl, yeni sıvılaştırma kapasitesine yönelik nihai yatırım kararlarında bir toparlanma gözlemlendi. 2022’de 32 milyon tona kıyasla 2023’te 41 milyon tona ulaşıldı. Spot gaz ve LNG fiyatlarındaki düşüşe rağmen, güçlü uzun vadeli LNG kontratları bu toparlanmayı destekledi.

ABD Liderliğini Sürdürüyor

Aynı dönemde nihai yatırım kararı alan dört LNG ihracat projesinin üçü ABD’den geldi. ABD’den gelmeyen tek proje ise Gabon tarafından 700 bin tonluk kapasiteyle onaylandı.

2023 LNG İhracatı

GECF, 2023 yılında toplam 410 milyon ton LNG ihracatı gerçekleştiğini bildirdi. ABD, 88 milyon tonla en büyük ihracatçı olurken, onu 79 milyon tonla Katar ve Avustralya, 31 milyon tonla Rusya izledi.

Kapasite Kullanımı ve Arz Fazlası

Küresel doğal gaz sıvılaştırma kapasitesi 2023 sonunda 490 milyon tona ulaştı ve kapasitenin %83’ü kullanılıyor. İnşa edilecek yeni kapasitelerin kullanım oranı göz önüne alındığında, arz fazlası oluşması bekleniyor.

Gelecek İçin Nihai Yatırım Kararları

Kısa vadede, 2024 ve 2025’te 230 milyon tondan fazla LNG ihracat terminali projesi için nihai yatırım kararları alınması bekleniyor. Bu kapasitenin yaklaşık %50’si ABD’ye ait. ABD’yi %11 ile Rusya, %8 ile Meksika ve Mozambik, %7 ile Katar ve %4 ile Tanzanya ve Birleşik Arap Emirlikleri izliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.