Antep Fıstığı Bahçelerinde Rekolte Rekoru Bekleniyor

“Antepfıstığı ağaçlarında yüksek meyve tutumu gözleniyor.”

Antep Fıstığında Rekolte Beklentisi Yüksek

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli tarımsal ürünlerinden Antep fıstığında bu yıl “var yılı” bekleniyor.

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı incelemelerde, ağaçlardaki meyve tutumunun yüksek olduğu gözlemlendi. Bu da yüksek bir rekolte beklentisi oluşturuyor.

Enstitü Müdürü Ahmet Şahan, Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminin %90’ından fazlasının bu bölgede yapıldığını vurguladı. Şanlıurfa ve Gaziantep illeri, ülke üretiminin %70’ini karşılıyor.

Son yıllarda Antep fıstığına olan rağbetin arttığını belirten Şahan, “Üretici ve çiftçilerimizin yüzünü güldüren değerli bir ürün haline geldi” dedi.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında 2 bin ton olan üretimin, 2020’den sonra 200 bin tonu aştığını dile getiren Şahan, yeni fidanların dikilmesi ve bahçelerin tesis edilmesiyle önümüzdeki yıllarda üretimin %50 civarında artmasını beklediklerini ifade etti.

Antep fıstığının bir yıl ürün verip ertesi yıl az verdiğini hatırlatan Şahan, bu yılın “var yılı” olduğunu ve yüksek bir rekolte beklediklerini söyledi. İran’ı geride bırakıp dünya sıralamasında yükselebileceklerini düşündüğünü de ekledi.

Şahan, zaman zaman dolu yağışları ve aşırı yağışlar gibi risklerin bulunabileceğini, ancak bu risklerin bertaraf edilmesiyle birlikte Temmuz ayında rekolte çalışmalarının yapılacağını belirtti.

Çiftçilerin bu dönemde gübreleme, besleme, sulama ve hastalıklarla mücadele gibi bakım işlemlerine önem vermesi gerektiğini vurguladı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.