Bakan Bolat: Türkiye ve ABD, Ekonomik İlişkilerde İleriye Gitmeye Azimli

Bakan Ömer Bolat, Türkiye-ABD ekonomi işbirliği kararlılığını vurguladı.

Türkiye ve ABD Arasındaki Ticaret Hacmi Artıyor ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin arttığını belirtti. Bakan Bolat, iki ülkenin 70 yıldan uzun süredir müttefik olduğunu ve zaman zaman siyasi ve ekonomik gerilimlerin olsa da ticaretin devam ettiğini vurguladı.

ABD’nin 2 trilyon dolardan fazla ithalatı olduğuna dikkat çeken Bolat, Türkiye’nin ABD’ye ihracatının yaklaşık 14 milyar dolar olduğunu kaydetti. İki ülkenin liderlerinin belirlediği 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini yakalamayı amaçladıklarını belirten Bolat, iş dünyası kuruluşlarının önemli temaslar yaptığını ifade etti.

Gelecek hafta düzenlenecek Trade Winds etkinliğine ABD’den 120’den fazla yöneticinin katılacağını belirten Bolat, bu yöneticilerin Türkiye’deki iş dünyası temsilcileriyle görüşmeler yapacağını söyledi.

ABD-Türkiye Ticaret ve Yatırım Ortak Komitesi toplantısının uzun bir aradan sonra Ankara’da gerçekleştirildiğini söyleyen Bolat, “Ekonomi alanında her iki ülkenin hükümetleri ilişkileri canlandırma ve ilerletme konusunda kararlı.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin İsrail’e Karşı Tutumu

Bakan Bolat, İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın Türkiye’nin İsrail’e yönelik kısıtlamaları büyük ölçüde kaldırdığı yönündeki iddiasına da değindi. Bolat, Katz’ın ciddiyetle bağdaşmayan bir açıklama yaptığını ve bunun kendi kamuoyunu tatmin etmek amacıyla ifade edildiğini söyledi.

Türkiye’nin bu konudaki tutumunun açık olduğunu söyleyen Bolat, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmak için yoğun çaba gösterdiklerini vurguladı. İsrail’in ateşkese yanaşmaması üzerine bazı ürünlerin ihracatını sınırlandırdıklarını belirten Bolat, İsrail ile tüm ithalat ve ihracat işlemlerini durdurduklarını ifade etti.

Bolat, Gazze’ye yardımların ulaştırılması noktasında ABD, Avrupa ve Türkiye’deki öğrenci protestolarına dikkat çekerek Türkiye’nin politikasının doğru ve tutarlı olduğunu belirtti.

Ticarette bu gibi gelişmelerin yaşanabileceğini söyleyen Bolat, geçmişte de benzer sıkıntılar yaşandığında tedbirler alındığını hatırlattı. Bolat, İsrail ile ticaret yapan şirketlere yeni ihracat pazarları bulmalarını ve ticaretlerini aksatmamalarını tavsiye etti.

Son olarak Bolat, Gazze’deki insani kriz karşısında Türkiye’nin kayıtsız kalamayacağını ve bu gelişmeler karşısında karar almak durumunda kaldıklarını vurguladı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.