Bankacılık Sektöründe Mevduat Çöküşü Saptandı

Bankacılık mevduatları bir haftada 172 milyar lira azalıp 16 trilyon 149 milyara geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haftalık Para ve Banka İstatistiklerini Açıkladı

Merkez Bankası, haftalık para ve banka istatistiklerini paylaştı. Bankacılık sektörünün mevduatı, 3 Mayıs’la biten haftada 171 milyar TL azalışla 16 trilyon TL’ye geriledi. TL mevduatı %0,87 düşüşle 9 trilyon TL’ye, döviz mevduatı ise %2,13 azalışla 6 trilyon TL’ye indi.

Döviz mevduatı geçen hafta 207 milyar dolara ulaşırken, bunun 175 milyar doları yurt içinde yerleşik kişilere aitti. Yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış döviz mevduatı, 3 Mayıs’ta 3 milyar dolarlık bir düşüş kaydetti.

Tüketici kredileri, geçen hafta %0,53 artarak 1,5 trilyon TL’ye yükseldi. Taksitli ticari krediler %0,16 ile 1,4 trilyon TL’ye, kredi kartı bakiyesi ise %1,55 ile 1,8 trilyon TL’ye çıktı. Tüketici kredilerinin 401 milyar TL’si konut, 68 milyar TL’si taşıt ve 1 trilyon TL’si diğer kredilerden oluşuyor.

Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, 38 milyar TL artışla 12 trilyon TL’ye yükseldi. Bu artış, geçen yılın aynı dönemine göre %46,56’lık bir artışa denk geliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.