İhracat İklimi Endeksi’nde Nisan’da Büyümenin Kapısını Açan 52,3

İSO’nun İmalat İhracat Endeksi Nisan’da 52,3 ile zirveye ulaştı, altıncı aylık artışın ardından son bir yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

İmalat İhracat İklimi: Türkiye’nin Pazarları Nisanda Güçlendi

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2024 dönemi sonuçları, imalat sektörünün en önemli ihracat pazarlarında iyileşme işaretleri veriyor. Endekste, 50’nin üzerindeki değerler iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Pazar Talebinde Sürekli Artış

Türkiye’nin ihracat pazarlarında talep koşulları, ikinci çeyreğin başlarında güçlenmeye devam etti. Endeks, Mart ayındaki 51,6’dan Nisan ayında 52,3’e yükselerek yaklaşık bir yılın en yüksek değerine ulaştı. Bu artış, talepteki güçlenmenin dördüncü aya uzandığını gösteriyor.

BAE Lider Büyümeyi Yakaladı

Türkiye’nin toplam ihracat hacminin %46’sını oluşturan en büyük 10 ihracat pazarının sekizi Nisan ayında genişleme kaydetti. BAE, rapor kapsamındaki tüm ekonomiler arasında en yüksek büyüme oranını yakalarken, Suudi Arabistan ve Hindistan onu takip etti.

Öne Çıkan Pazarlar

Birleşik Krallık ve İspanya, Nisan ayında üretimde güçlü artışlar kaydederek büyüme ivmelerini son bir yılın en yüksek hızına taşıdı. Hollanda’nın imalat sanayinde iki yılın en güçlü genişlemesi olurken, Romanya anketin 10 aylık tarihinde ilk artışını gerçekleştirdi.

Hareketsizlik ve Daralma

Almanya ve Fransa, Türkiye’nin 10 büyük ihracat pazarı içinde Nisan ayında üretim artışı kaydedemeyen iki ülke oldu. Ancak her ikisinde de ekonomik daralma neredeyse durma noktasına geldi.

En Belirgin Daralma

Türkiye’nin ana ihracat pazarları arasında Nisan ayında en belirgin daralma %13’lük payla Çek Cumhuriyeti’nde görüldü. Mısır ve Avusturya da önemli düşüşler yaşadı.

Olumlu Görünüm

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türkiye’nin ana ihracat pazarlarındaki talep koşullarının iyileşmesi, Almanya ve Fransa’nın daralma eğiliminden çıkma belirtileri göstermesiyle Nisan ayında daha yaygınlaştı. Bu, Türk firmalarının önümüzdeki aylarda yeni siparişler alabileceğine dair olumlu bir işarettir.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.