META’nın Gizlilik Odaklı Kullanım Planı Rekabet Kurulunu Tatmin Etmedi

META, AB’deki kullanıcılar için “profilsiz kullanım” getirdi ancak Rekabet Kurulu, bu önlemin rekabet endişelerini gidermek için yetersiz olduğunu belirterek reddetti.

Rekabet Kurumu’ndan Instagram Threads Kararı

Rekabet Kurumu yaptığı açıklamada, Threads uygulamasına Türkiye’de son verilmesi yönünde bir karar almadığını belirtti. Ön araştırma sonucu META hakkında soruşturma açıldığı ve Facebook, Instagram ve WhatsApp verilerinin birleştirilmesi nedeniyle ihlal tespit edildiği hatırlatıldı.

Geçici Tedbir Kararı

Kurul, Threads ile Instagram arasındaki veri birleştirme davranışını engellemek için geçici tedbir kararı aldı. Bu karar, dijital pazarlarda rekabet ihlallerinin yıkıcı sonuçlarını önlemek ve telafisi mümkün olmayan zararları engellemek amacıyla verildi.

META’nın Önerileri

META, geçici tedbir kararına uymak için “profilsiz kullanım” önerisi sundu. Ancak bu öneri, endişeleri gidermek için yeterli görülmedi ve kabul edilmedi.

Threads’in Türkiye’de Durdurulması

META, 29 Nisan’da Threads hizmetini Türkiye’de resmen durdurdu. Bu nedenle, tüm Threads kullanıcılarının profilleri devre dışı bırakıldı.

İdari Para Cezası

Kurul, Threads’in faaliyetlerini durdurmasıyla geçici tedbir kararında öngörülen yükümlülüklerin konusu kalmadığına karar verdi. Bu nedenle, günlük idari para cezası sonlandırılarak 335 milyon 730 bin 707 lira idari para cezası uygulandı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.