Muş’ta Yağışlar Tarımın Yüzünü Güldürdü, Verim Artışı Bekleniyor

Mus’ta sağanak yağışlar, tarımsal verim beklentisini artırdı.

Muş Tarımındaki Yağışların Önemi ve Beklenen Verim Artışı

Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş’un Türkiye’nin üçüncü büyük ovasına sahip olduğuna dikkat çekti.

Karadağ, kentte yemeklik baklagiller, yem, kaba yem, tahıl, endüstriyel, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında çalışmalar yürüttüklerini belirterek, buğdayın 140 bin hektar alanda, arpanın 34 bin hektar alanda, şeker pancarının 12 bin hektar alanda yetiştirildiğini söyledi.

Son dönemdeki yağışların bitkisel üretim için büyük önem taşıdığını vurgulayan Karadağ, “Mart ve nisan aylarında yaşanan yoğun yağışlar, Muş’ta kuraklığın etkisini azalttı. Yağışların süresi ve kalitesi de son derece mühim. Sürekli sağanak yağışlar toprağın şişmesine ve yüzey akışının artmasına neden olabiliyor. Ancak Muş’ta son yağışların yavaş, hafif ve sürekli olması topraklarımızda bu tür sorunların yaşanmasını engelledi.” dedi.

Tahıl ve yem bitkilerinin tohum çimlenmesi ve gelişmesi için yağışların hayati önem taşıdığını ifade eden Karadağ, “Geçtiğimiz yıl ciddi bir kuraklık yaşanmıştı. Bu yılki düzenli ve sürekli yağışlar sayesinde tahıl, buğday, çavdar, yulaf ve arpa gibi ürünlerde ciddi bir verim artışı bekliyoruz. Yağışların çiftçilerimizi sevindireceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Hayvancılıkta yem giderlerinin büyük bir paya sahip olduğunu hatırlatan Karadağ, “Yağışların artması ot verimini de olumlu etkileyecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçiler Yağışların Etkisine Memnun

Alazlı köyünde çiftçilik yapan Engin Çoban, 130 dönüm alana buğday ektiğini söyledi. Çoban, “Yağışlar sayesinde buğdayımızın verimi çok iyi görünüyor. Bu sezondan umutluyuz. Buğdayın boyu şu an için ideal. İyi bir verim alacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Çiftçilerden Cuma Öztürk ise 50 dönüm alana buğday ektiklerini ve yağışların etkisiyle buğdayın geçtiğimiz yıllara göre daha iyi geliştiğini söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.