Fed Yetkililerinin Kararları Küresel Piyasaları Etkiliyor

ABD’nin zayıf istihdam verisi “yumuşak iniş” beklentilerini destekliyor. Fed yetkililerinin bu haftaki yönlendirmeleri yatırımcıları izliyor.

ABD Ekonomisine İlişkin Sinyaller Finans Piyasalarını Etkiliyor

ABD ekonomisinin gidişatına ilişkin emareler, varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Enflasyon kaygıları ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) olası adımlarıyla ilgili belirsizlikler sürüyor.

Geçen hafta açıklanan istihdam raporu, tarım dışı istihdamın tahminlerin altında gerçekleşmesiyle ekonomik faaliyetin yavaşladığına işaret etti. Bu veri, para piyasalarında Fed’in faizleri indirebileceği yönündeki öngörüleri güçlendirdi; Eylül ayı için faiz indirimi olasılığı ön planda.

Enflasyon endişelerinin varlık fiyatları üzerindeki etkisi sürerken, iş gücü piyasasındaki soğuma sinyalleri, ekonomide “yumuşak iniş” beklentilerini artırıyor. Fed yetkililerinin bu hafta yapacağı açıklamalar, bankanın gelecek politikalarıyla ilgili belirsizlikleri netleştirebilir.

Cuma günü yayınlanan istihdam raporu, tahvil piyasalarında pozitif bir hava yarattı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi hafta başında %4,52 seviyesinde bulunuyor.

Altının ons fiyatı haftayı %0,4 yükselişle 2.312 dolarda tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı ise 83,2 dolardan işlem görüyor.

ABD hisse senedi piyasaları Cuma günü olumlu bir seyir izledi. Nasdaq %1,99, S&P 500 %1,26 ve Dow Jones %1,18 prim yaptı. ABD endeks vadeli kontratları da haftayı pozitif başlattı.

Avrupa borsaları Cuma günü toparlandı. Yatırımcılar, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) perşembe günü açıklayacağı para politikası kararlarını takip ediyor. Piyasalar, BoE’nin faizleri sabit tutacağını öngörüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise gelecek ay faiz indirmeye başlaması bekleniyor. BoE’nin ilk faiz indiriminin Ağustos ayında yapılabileceği tahmin ediliyor.

ECB yetkilileri, bankanın enflasyon hedeflerine ulaşmada önemli ilerleme kaydettiğini belirtirken, faiz indirimlerinin sıklığı konusunda tedbirli bir tutum sergiliyor. Cuma günü İngiltere’de FTSE 100 %0,51, Almanya’da DAX 40 %0,59 ve Fransa’da CAC 40 %0,54 yükseldi. İtalya’da MIB 30 ise %0,32 düştü. Avrupa endeks vadeli kontratları, haftayı pozitif bir notla başlattı.

Asya piyasalarında karışık bir seyir gözlemleniyor. Japonya ve Güney Kore’de resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalı. Dolar/yen paritesi yatırımcıların gündeminde. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Japon yenine müdahale iddialarını yalanladı. Dolar/yen şu anda %0,5 artışla 153,92 seviyesinden işlem görüyor.

Çin’de Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın %0,9 değer kazanırken, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,2 düştü.

Türkiye’de Borsa İstanbul, Cuma günü rekor kırarak %0,67 yükseldi ve 10.276,88 puana ulaştı. En yüksek seviyesini 10.286,57 puana taşıdı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), ABD piyasaları kapandıktan sonra Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti. S&P, “Önümüzdeki iki yıl içinde portföy girişi artışı ve cari açıkların daralması bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Dolar/TL, Cuma günü yatay seyretti ve 32,3337’den kapandı. Bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,3480 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün Takip Edilecek Veriler:

  • 10.55 Almanya, Nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 11.00 Avro Bölgesi, Nisan ayı hizmet sektörü/bileşik PMI
  • 11.30 Avro Bölgesi, Mayıs ayı Sentix yatırımcı güven endeksi
  • 12.00 Avro Bölgesi, Mart ayı Üretici Fiyat Endeksi
  • 14.30 Türkiye, Nisan ayı reel efektif döviz kuru

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.