Tarım Bakanlığı’nın Yasaklı Bitki Koruma Ürünü Satışına Sıkı Denetim

İzmir’de yasak insektisit klorpirifos operasyonu: Yaklaşık 3,2 ton ele geçirildi.

Tarım Bakanlığı, Yasaklı Kimyasal İçeren Bitki Koruma Ürünlerine Karşı Müdahaleyi Sıkılaştırdı

Ankara – Tarım ve Orman Bakanlığı, son zamanlarda Avrupa Birliği’nin (AB) Gıda ve Yem İçin Hızlı Uyarı Sistemi’nden (RASFF) gelen bildirimlerin artması üzerine denetimlerini yoğunlaştırdı.

Bakanlık Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri, Türkiye’de satışı yasak olan ürünlerden kaynaklanan RASFF bildirimleri doğrultusunda ülke çapında kapsamlı incelemeler başlattı.

İhracatın yoğun olduğu Akdeniz ve Ege bölgelerinde gerçekleştirilen kontroller sırasında, İzmir’in Tire ilçesindeki bir depoda ithalatı, imalatı ve kullanımı yasak olan klorpirifos metil maddesi içeren çok sayıda bitki koruma ürünü ele geçirildi.

Geçmişte Türkiye’ye iade edilen narenciyelerin yaklaşık yarısının söz konusu yasaklı maddeden kaynaklandığı tespit edildi.

Ele geçirilen madde dışında, depoda ruhsatlı olarak satışı yapılan binlerce farklı bitki koruma ürüne de el konuldu ve iş yeri sahibi hakkında işlem başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, vatandaş sağlığını tehdit eden bitki koruma ürünlerinin kullanımını önlemek için tarladan itibaren denetimleri sıkılaştırdı. Yasaklı madde ithalatı, üretimi ve satışını engellemek amacıyla da kapsamlı bir piyasa takip mekanizması uygulamaya kondu.

Son olarak Bakanlık, İzmir’de 20 ton yasaklı dimethoat maddesinin tespit edilerek ele geçirildiğini açıkladı. Bu maddenin yaklaşık 2 milyon lira değerinde olduğu ve Antalya’da satışa sunulacağı belirlendi.

Vatandaş sağlığının korunması ve Türkiye’nin ihraç edilen tarım ürünlerinin itibarının korunması için bu tür denetim ve takip faaliyetlerinin artırılarak sürdürüleceği bildirildi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.