Başkentin “5G Vadisi”nde AR-GE Cihazları İçin Ücretsiz Test Alanı

Beytepe Kampüsü ve üniversite yerleşkelerinde 5G testleri ücretsiz! BTK öncülüğünde cihazlar test ediliyor.

5G Vadisi: Ücretsiz 5G Test Sahası

Ankara’nın merkezinde, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi, Bilkent ve ODTÜ kampüslerini kapsayan bölge, 5G teknolojisinin geliştirilmesi için önemli bir merkez haline dönüştü. Bu alanda kurulan 5G Vadisi Açık Test Sahası, üniversiteler, araştırma kurumları, şirketler ve yenilikçi teknoloji firmalarına 5G cihazlarını ücretsiz olarak test etme fırsatı sunuyor.

Tarihçe ve Ortaklık

5G Vadisi Açık Test Sahası Projesi, 2017 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone arasında imzalanan bir işbirliği protokolüyle hayata geçirildi. Ardından, Türkiye’nin 5G teknolojilerinde lider ülkelerden biri olması amacıyla, 2018 yılında Spark Ölçüm Teknolojileri, Ulak Haberleşme, Netaş, i2i Bilişim Danışmanlık Teknoloji ve Huawei gibi önemli firmalar da projeye dahil edildi.

Test Altyapısı

5G Vadisi Açık Test Sahası, Huawei tarafından sağlanan çekirdek ve radyo katmanları ile kullanıcı test ekipmanlarından oluşan bir prototip 5G ekipman setine sahiptir. Bu ekipman seti, 2018 yılında ilk kez devreye girerek 5G teknolojilerine yönelik çalışmalara olanak sağladı.

Ortak Platform Amacı

5G Vadisi Açık Test Sahası, 5G ve daha sonraki teknolojilerde araştırma ve geliştirme faaliyetleri için ortak bir platform olarak hizmet veriyor. Burada, üniversiteler, araştırma kurumları ve işletmeler, test, doğrulama ve deneme altyapısı aracılığıyla yenilikçi çözümler geliştirebiliyor.

Faydalanma

5G Vadisi Açık Test Sahası’nın test altyapılarından yararlanmak isteyenlerin, “https://5gtrforum.org.tr/faydalanicilar”adresindeki Başvuru Formu ve Taahhütname’yi doldurarak yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvurular, 5G VATS Teknik Çalışma Grubu tarafından değerlendirilecek ve uygun görülen projeler belirlenen takvim çerçevesinde altyapılardan faydalanabilecektir.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.