Yapı Kredi, İlk Çeyrekte 10,3 Milyar Lira Müthiş Kar Elde Etti

Yapı Kredi’nin ilk çeyrekte net kârı 10,3 milyar TL’ye yükselirken, kredi hacmi %17 artarak 1,1 trilyon TL’ye ulaştı. Bu büyümeyle aktif büyüklük 2,1 trilyon TL’ye çıktı.

Yapı Kredi’nin Müşteri Mevduatı ve Karlılığı Artış Gösterdi

Yapı Kredi Bankası, yaptığı açıklamada toplam müşteri mevduat hacminin 2023 yıl sonundan bu yana %12 oranında artarak 1,2 trilyon TL’ye yükseldiğini duyurdu. Bu süre zarfında bankanın öz kaynak karlılığı da %23,2 seviyesine ulaştı.

Sermaye yönünden, nisan ayında gerçekleştirilen 500 milyon dolarlık ilave Tier-1 tahvil ihracı ile düzeltilmiş konsolide sermaye yeterlilik rasyosu (yasal düzenlemeler hariç) güçlü bir şekilde %15,7 seviyesinde kaldı.

Yüksek Büyüme ve Pazar Payı Kazanımları

Yapı Kredi’nin CEO’su Gökhan Erün, 2024’ün ilk çeyreğinde TL kredilerde %17, yabancı para cinsinden kredilerde ise %9 büyüme kaydedildiğini belirtti. Erün, özel bankalar arasında pazar payı kazanımlarının devam ettiğini ifade ederek, “TL müşteri mevduatlarımızda %8’lik bir artış kaydedildi ve özel bankalar içinde pazar payımız 70 baz puan artışla %14,9 seviyesine ulaştı. Ayrıca, üye iş yeri cirosu pazar payında sektörde %16,5 ve özel bankalar arasında %24,1 ile liderliğimizi devam ettirdik” dedi.

Yurtdışı Piyasalarından Finansman Sağlandı

Erün, yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirdikleri uluslararası işlemlere değinerek şunları söyledi: “Başarılı bir şekilde tamamladığımız 650 milyon dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracımızın ardından, yabancı yatırımcılardan 2,4 milyar doların üzerinde talep gördük. Ayrıca, 500 milyon dolarlık ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihracımız yoğun taleple karşılandı. Bu işlemlerle birlikte son 8 ayda yurtdışı piyasalarından 2 milyar dolarlık fon sağladık.”

Sürdürülebilirlik Alanında Liderlik

Erün, Yapı Kredi’nin hem İklim Değişikliği hem de Su Güvenliği programlarında Karbon Saydamlık Projesi’nde (CDP) en yüksek skoru aldığını ve Türkiye’yi bu kategorilerde A listesinde temsil ettiğini belirtti.

Ayrıca, bankanın ESG alanındaki çalışmaları nedeniyle Sustainalytics’in 2024 En İyi ESG Şirketleri Listesi’nde yer aldığını, MSCI ESG derecelendirmesindeki AA notunu koruduğunu ve S&P Global’in Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi kapsamında The Sustainability Yearbook şirketleri arasında yer almaya devam ettiğini ifade etti.

Sürdürülebilirlik Taahhüdü

Erün, “Kurum içi sürdürülebilirlik çalışmalarımızın yanı sıra, tüm paydaşlarımızın sürdürülebilirlik dönüşümlerinde destekçisi olmayı taahhüt ediyoruz. Sürdürülebilir ürün portföyümüzü genişleterek ve finansal çözümlerimizle sürdürülebilir bir dünya için olumlu etkimizi artırıyoruz” dedi.

Yapı Kredi, 80. yılını kutlarken, ülkeye ve topluma fayda sağlamaya olan bağlılığını yineliyor. Banka, köklü geçmişinden aldığı sorumlulukla finanstan kültür sanata, çevreden eğitime hayatın her alanında kalıcı izler bırakmaya ve öncü olmaya devam edecek.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.