“Türkiye Fındık Sektörü, 8 Ayda 205 Bin Ton İç Fındık İhracatıyla Rekor Kırdı”

Türkiye’nin 8 aylık fındık ihracatı 205 bin tona ulaştı.

Fındık İhracat Sezonu Başladı

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Eylül 2023’te başlayan fındık ihracat sezonunun 31 Ağustos 2024’te sona ereceğini belirtti.

Geçen sezon 294 bin ton fındık ihraç edildiğini ifade eden Bölük, “Bu yıl da benzer bir ihracat hacmi bekliyoruz. 21 Nisan’a kadar 205 bin ton iç fındık satışı gerçekleştirildi. Sezonun kalanında 80-85 bin ton daha ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu ihracat karşılığında 1,8-2 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyoruz” dedi.

İhracatçının Hedefi Fındık Satışlarını Artırmak

Bölük, Türk ihracatçılarının fındık satışlarını ve buna bağlı olarak gelirlerini artırmayı hedeflediklerini vurguladı. “Bu sezon ihracat süreci beklendiği gibi ilerliyor. Umarız ihracatımız ve gelirimiz artacaktır. Bunu sağlamak için çalışmalarımız ve girişimlerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

Çikolata Tüketimindeki Azalma Fındık İhracatını Etkileyebilir

Bölük, kakao fiyatlarındaki artışa bağlı olarak çikolata sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi. Fındığın, kakao gibi çikolata içerisindeki en önemli ham maddelerden biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Çikolata üretiminde kakao kaynaklı endişeler mevcut. Kakao fiyatının artması, çikolata fiyatlarında da ciddi artışlara yol açıyor ve bu durum çikolata tüketimini azaltıyor. Çikolata tüketiminin azalması, fındık tüketimini de otomatik olarak azaltacaktır ve bu da ihracatımızı olumsuz etkileyecektir.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.