Girişimciler için Yardım Yolda: Yeni Üst Fon Finansmana Erişim Sağlayacak

Hazine Bakanı Şimşek, Türkiye Kalkınma Fonu bünyesinde yeni fon kurulacağını duyurdu.

Girişim Sermayesi Fonlarına Yatırım Yapacak Üst Fon Kuruluyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, stratejik sektörler ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapacak girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarımı için bir üst fon kurulması çalışmalarının son aşamaya geldiğini duyurdu. İlk aşamada 50 milyon dolar büyüklüğe sahip olması beklenen fonun, ileride artması öngörülüyor.

Başbakan Yardımcılığı döneminde 2018 yılında girişimcilere destek amacıyla bir üst fon kurulması talimatı veren Şimşek, göreve gelmesinin ardından çalışmaların hızlandırıldığını belirtti.

Girişim sermayesi fonlarının, hızlı büyüme potansiyeli olan erken ve büyüme aşamasındaki şirketler için alternatif bir finansman aracı olduğunu ifade eden Şimşek, 2014’ten bu yana girişimcilik ekosistemini desteklemek ve girişim sermayesi fonlarının kapasitesini artırmak için çalışmalar yaptıklarını aktardı.

2015 yılında Bakanlık girişimiyle Avrupa Yatırım Fonu işbirliğiyle Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu’nun kurulduğunu ve Bakanlığın 60 milyon avro taahhüt ettiğini hatırlatan Şimşek, 2018 yılında da TÜBİTAK ile Tech-InvesTR Programı’nın yürütülmesine ilişkin işbirliği anlaşması imzalandığını ve girişim sermayesi fonlarına doğrudan kaynak transferinin başlatıldığını belirtti.

Şimşek, Türkiye Kalkınma Fonu bünyesinde Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile yeni bir üst fon oluşturulmasına yönelik çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade etti. Bu fonun, stratejik sektörler ve teknoloji alanlarında faaliyet gösteren girişim sermayesi fonlarına kaynak aktaracağını vurguladı.

Öncelikli sektörlere yatırım yapan girişim sermayesi fonlarının destekleneceğini belirten Şimşek, fonun ilk aşamada 50 milyon dolar büyüklüğe sahip olmasının öngörüldüğünü, ulusal ve uluslararası yatırımcıların katılımıyla bu tutarın artabileceğini söyledi.

Fonun uluslararası normlara uygun ve şeffaf şekilde yönetileceğini ve yıllık bağımsız denetimlerin yapılacağını vurgulayan Şimşek, gerektiğinde Bakanlık eliyle de denetimlerin gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Fonun faaliyete geçmesiyle, katma değeri yüksek mal ve hizmet üreten işletmelerin dolaylı olarak destekleneceğini, girişimcilik kültürünün yaygınlaşacağını ve girişim sermayesi ekosisteminin ihtiyacı olan ivmenin sağlanacağını ifade eden Şimşek, fonun teknolojik gelişime ve katma değerli büyüme stratejisine katkı sunacağını söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.