Maden Sahasının Rehabilitasyonu Tamamlandı: Bakan Bayraktar Açıkladı

Bayraktar: 6.600 hektar maden sahası rehabilite edildi; 18 milyon ağaç dikildi.

Çevre Odaklı ve Bütüncül Madencilik: Bakan Bayraktar’ın Altyapı Vurgusu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOBB sosyal tesislerinde düzenlenen Türkiye Madencilik Meclisi Toplantısı’nda, madenciliğin çevreye zarar vermeden, bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Bayraktar, toplantıda sektörün mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerilerini ele alırken, madenciliğin ulusal ve uluslararası arenada ilgi odağı haline geldiğine dikkat çekti.

Milli enerji ve maden politikası doğrultusunda, madenlerden yüksek katma değer elde etmek amacıyla ara ve uç ürün üretiminin hedeflendiğini belirtti.

Son 15 yılda sektörün ortalama 136 bin kişiye doğrudan istihdam sağladığını ifade eden Bayraktar, “Bu kadar kaynak zengini bir ülkenin çok daha ileri gidebilmesi söz konusu. Bu anlamda da istihdam katkısını çok daha ileri götürebiliriz.” dedi.

Türkiye’de son 10 yılda yıllık ortalama 758 milyon ton maden üretimi yapıldığını belirten Bakan Bayraktar, “Önceliğimiz sanayimizin ihtiyaç duyduğu madenleri mümkün olan en üst seviyede kendi imkanlarımızla, yerli kaynaklarımızla karşılamak, öz kaynaklarımızı çıkarmak, ekonomiye bunları kazandırmak.” diye konuştu.

Çevre Odaklı Madencilik

Bakan Bayraktar, maden sektörüne yatırımların artarak devam edeceğini ifade ederek, çevreci madencilik anlayışının uluslararası boyutları olan bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Sorumlu madencilik anlayışıyla üretim planlamaları yapıldığını belirten Bayraktar, “Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) yürütmüş olduğu bir Türkiye geneli rehabilite edilmiş maden sahaları ile madencilik, sosyal sorumluluk çalışmalarının tespiti projesi var. Bu anlamda bugüne kadar yapılan üretim faaliyetlerinde 6 bin 600 hektarlık alanın yeniden rehabilite edildiğini ve bu alanlara 18 milyondan fazla ağacın tekrar dikildiğini tespit etmiş durumdayız.” diye konuştu.

Nadir Toprak Elementleri

Bakan Bayraktar, madencilik sektöründe temel sıkıntılar arasında çevresel etki değerlendirme, orman izinleri ve orman izinlerinde ödenen bedeller olduğunu anlattı. “Bu alanda önce insan sonra çevre, sonra katma değerli madencilik prensibinden vazgeçmeden bu süreçleri iyileştirmeyle alakalı çalışmalarımızı yapıyoruz.” dedi.

Madencilik alanında nadir toprak elementlerinin de ekonomik, iktisadi değerden ziyade stratejik açıdan büyük öneme sahip olduğunu belirten Bayraktar, “Ülkemizi dünya liginde çok üst yere taşıyacak bu alanda çok hızlı bir şekilde bu yatırımları gerçekleştirebilmemiz lazım.” ifadesini kullandı.

Yeni Madencilik Stratejisine İhtiyaç

TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan da ülkede kalkınmanın sağlanması için sürdürülebilir madencilik faaliyetlerinin planlanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, “Madenciliğimizin büyümesi için yeni bir anlayışa ve yatırımcı dostu ortamların oluşturulmasına imkan tanıyacak yeni bir madencilik stratejisine ihtiyacı bulunmaktadır.” dedi.

Kırşan, madencilik sektörünün en önemli sorunlarının orman mevzuatı uygulamalarından kaynaklandığını ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde madencilik girişimlerinin olumlu sonuçlandırılmasının en büyük beklentileri olduğunu dile getirdi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.