Küresel Doğrudan Yabancı Yatırımlar 2023’te Kaymaya Deviyor

Küresel DYY yatırımları 2023’te %7 düştü ve 1,36 trilyon $’a geriledi.

Küresel Doğrudan Yabancı Yatırımlar Düşüşünü Sürdürdü

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan küresel doğrudan yabancı yatırım (FDI) verileri, dünyanın dört bir yanındaki yatırımların düşüş eğilimini devam ettirdiğini ortaya koyuyor.

Üst üste iki yıldır salgın öncesi seviyelerin altında kalan küresel FDI, 2023 yılında yıllık bazda %7 düşüşle 1,364 trilyon dolara geriledi. Yatırımlardaki azalmanın %66’sı OECD ekonomilerinde ve diğer ülkelerde görüldü.

Çin, jeopolitik gerilimler ve yüksek faiz oranları nedeniyle rekor düşük seviyede yabancı yatırım aldı. OECD dışı G20 ülkelerinde doğrudan yabancı yatırımlar geçen yıl %46 azaldı.

Düşüş eğilimine rağmen, ABD, Brezilya ve Kanada geçen yıl en yüksek doğrudan yabancı yatırım çeken üç ülke olmaya devam etti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.