Türk Ekonomisine İslam Kalkınma Bankası Grubundan 6,3 Milyar Dolarlık Can Suyu

Türkiye’ye 6,3 milyar dolarlık finansman desteği sağlayan İslam Kalkınma Bankası Grubu, ekonomi programının dış kaynakları artırdığını gösteriyor.

İKB Grubundan Türkiye’ye 6,3 Milyar Dolarlık Finansman Desteği

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Riyad’da düzenlenen İslami Kalkınma Bankası (İKB) “Yıllık Toplantıları” kapsamında yapılan görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin kalkınma önceliklerine uygun olarak hazırlanan 2024-2026 dönemi Ülke Stratejisi’nin kabul edildiğini belirten Şimşek, bu stratejiyle İKB’nin Türkiye’deki projelere 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını belirtti.

İKB Başkanı Muhammed Sulaiman Al-Jasser ile imzalanan çerçeve programı kapsamındaki finansmanın sağlık, ulaşım, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi alanlarda kullanılacağını vurguladı.

Şimşek, İKB Grubunda yer alan İKB, Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu (ITFC), Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu (ICD) ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumunun (ICIEC) stratejiye dahil olduğunu ifade etti.

Türkiye’ye yönelik finansmanın 2 milyar dolarının İKB’den, 900 milyon dolarının ITFC’den, 300 milyon dolarının ICD’den ve 3,1 milyar dolarının ICIEC’ten sağlanacağını bildirdi.

İKB’nin Türkiye’ye bugüne kadar 12,9 milyar dolarlık finansman sağladığını hatırlatan Şimşek, Türkiye’nin bankadan uygun koşullu kredi kullanan ülkeler arasında 4. sırada yer aldığını belirtti. 2021-2023 döneminde İKB Grubu tarafından ülkeye yönelik yaklaşık 800 milyon dolarlık finansmanın onaylandığını aktardı.

Türkiye’nin ekonomi programına Dünya Bankası’nın ardından İKB’nin de destek verdiğini ifade etti. Dünya Bankası’nın 17 milyar dolarlık programa 18 milyar dolar daha ekleyerek 35 milyar dolara çıkardığını ve ilk 3 yıl içinde Türkiye’ye 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağını vurguladı.

İKB Ülke Stratejisi’nin kabul edilmesinin, Türkiye’nin ekonomi programına duyulan destek ve güvenin bir göstergesi olarak değerlendirildiğini belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.