Bolat: Fırsatçılar, Stokçular, Karaborsacılara “Aman Dikkat!”

Ticaret Bakanı: Sahalardayız, fırsatçılara izin yok!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Esnaflarla Buluştu “Esnafın Sorunlarını Çözmek İçin Çalışıyoruz”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen Meslek Kuruluşları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 81 ilin esnaf birlikleri başkanlarıyla buluştu.

Bolat, konuşmasında esnafın toplumun bel kemiği olduğunu vurguladı. Ülkenin kalkınmasında esnafın önemli bir rol oynadığının altını çizerek, “Bir esnaf ve sanatkarın evladı olarak sizin değerlerinize ve sorunlarınıza aşinayım. Sıkıntılarınızı biliyoruz ve hükümetimiz 21 yıldır bunları çözmek için var gücüyle çalışıyor.” dedi.

Refah İçin Seçimsiz Bir Döneme İhtiyaç Var

Bolat, ülkenin son 10 ayda iki seçim gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bu seçimlerin halkın demokrasisine olan bağlılığının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Türkiye’nin dört yıllık seçimsiz bir döneme ihtiyacı olduğunu belirten Bolat, bu dönemde ülkenin daha gelişmiş ve refah içinde olacağını vurguladı.

Orta Vadeli Hedefler: Enflasyonla Mücadele

Eylül 2023’te açıklanan üç yıllık yol haritasının önemli hedeflerinden birinin yüksek enflasyonla mücadele olduğunu ifade eden Bolat, güven inşa etmek ve istikrarı sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. Bazı kesimlerin ekonomideki olumlu gelişmeleri görmediğini belirten Bolat, “Fırsatçıların, stokçuların ve karaborsa zihniyetine izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde bu konuda çok daha sıkı tedbirler alacağız.” dedi.

Esnaf ve Ticaret Aktörlerinin Sorunlarına Çözüm

Bolat, geleceği doğru bir şekilde şekillendirme sorumluluğunda olduklarını vurgulayarak, “Esnaflarımızı, sanatkarlarımızı, çiftçilerimizi, girişimci sanayicilerimizi, memurlarımızı, işçilerimizi, tüketicilerimizi ve emeklilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

Salgın, doğal afet ve savaş gibi durumlarda fırsatçılığın arttığını belirten Bolat, buna karşı kararlı bir mücadele sergilediklerini söyledi. Bakanlık olarak güçlendirilmiş denetim ekipleriyle sürekli sahada olduklarını vurgulayan Bolat, “Fırsatçılara geçit vermeyeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin Ekonomik Büyümesi

Bolat, Türkiye’nin 1923-2002 yılları arasında yüzde 4,7 büyüdüğünü, son 21 yılda ise büyümenin yüzde 5,4’e ulaştığını söyledi. Bu büyüme oranlarındaki farkın önemine dikkat çeken Bolat, “Önceki 79 yılda da yıllık yüzde 5,4 büyümüş olsaydık, bugün milli gelirimiz 1,1 trilyon dolar değil, 2 trilyon dolar olurdu.” dedi.

Kişi Başına Düşen Gelir Arttı

Kişi başına düşen milli gelirin 13 bin doların üzerine çıktığını belirten Bolat, “15 bin dolar rakamını yakalamamız çok uzak değil.” dedi.

İhracatın 7 Kat Artışı

Bolat, Türkiye’nin 2002’den bu yana ihracatının 7 kat artarak 255,4 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Bu dönemde istihdamın da arttığını bildirdi.

Esnaf ve Sanatkarlar İçin Çalışmalar

Bolat, sunumunda 2002-2024 döneminde esnaf ve sanatkarlar için yapılan çalışmaları da anlattı.

Pazarcı Esnafı İçin Hal Kanunu Değişikliği

Bolat, pazarcı esnafı için Hal Kanunu’nda değişiklik yapacaklarını ifade ederek, “Kapalı pazar yerlerinde sınırlı ayni hak yöntemiyle kiralamanın kaldırılması ve bu yerlerin tahsis usulüyle işletilmesini sağlayacağız.” dedi.

**Esnafın Memnuniyeti**

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bakan Bolat’ın göreve gelmesinden bu yana enflasyonla mücadele ve gümrüklerle ilgili önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Son dönemde esnafın haksız rekabetle mücadele ettiğini belirten Palandöken, “Ambalaj üzerine etiket” uygulamasına ilişkin açıklamaların kendisini memnun ettiğini belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.