Türk Balı Uluslararası Pazarlarda İhracat Başarısı Kaydetti: 38 Ülkeye Ulaştı

Türk balı, yılın üç ayında ABD, Almanya ve İspanya gibi 38 ülkenin sofralarını tatlandırdı.

Türkiye, Bal Üretiminde Dünya İkincisi, İhracatında 16’ncı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre Türkiye, bal üretiminde Çin’in ardından ikinci, ihracatında ise 16. sırada yer almaktadır. Yılın ilk üç ayında ülke, 2.133 ton bal ihraç ederek 8.187.580 dolar gelir elde etmiştir.

İhracat Pazarları

ABD, 2.477.57 dolarlık alımıyla bal ihracatında ilk sırada bulunmaktadır. Almanya (2.338.698 dolar) ve İspanya (538.628 dolar) sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada gelmektedir.

Yılın ilk çeyreğinde Kanada, Venezuela, Filipinler, Çekya, Fransa, Arnavutluk, Nepal, İsviçre ve Fas’a da bal satışı gerçekleştirilmiştir.

Hedef Pazarlar

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türk balının yurt dışı pazarlarında marka değerini artırmak için etkin denetimler yapılması gerektiğini vurgulamıştır. Markasız ürün ihracatına izin verilmemesi gerektiğini belirten Kalyoncu, ülkenin bitki çeşitliliği sayesinde balların çiçek ve yöre özelliklerine göre coğrafi işaretlemeyle tescillenmesi ve en kaliteli ürünlerin küçük ve yenilikçi ambalajlarla ihraç edilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Bu sayede Türk balının yurt dışı pazarlarında yüksek marka değeri elde edebileceğini belirtmiştir.

Bal ihracatını ve ihracat yapılan ülke sayısını artırmak amacıyla çalışmalar sürdürdüklerini belirten Kalyoncu, Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya’nın hedef pazarlar olarak belirlendiğini açıklamıştır.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.