AB’nin Enerji Sepetine LNG Hakim Oluyor: Son Üç Yılda Rus Gazını Tahttan İndiriyor

Son 3 yılda Rusya’nın AB’nin gaz ithalatındaki payı %41’den %10’a düşerken, LNG’nin payı %20’den %41’e fırladı.

Küresel LNG Talebi, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın Etkisiyle Artış Kaydetti

AA muhabirinin Avrupa Birliği Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı’nın (ACER) LNG raporundan derlediği bilgilere göre, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcından bu yana küresel LNG tüketimi 40 milyar metreküpten fazla artarak 557 milyar metreküpe ulaştı.

Avrupa’da Artan Talep:

Avrupa, 2021’e kıyasla 57 milyar metreküplük bir yükselişle, en yüksek LNG talebi artışını yaşayan bölge oldu ve toplam LNG ticaretinin dörtte birinden fazlasını oluşturdu. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından ortaya çıkan enerji krizini LNG ve depolama ile çözmek isteyen ülkeler arasında, en yüksek LNG ithalat artışını devreye aldığı tesislerle Almanya gerçekleştirdi.

AB’nin LNG İthalatı:

AB ülkeleri, son dönemde 134 milyar metreküp LNG ithal etti ve bunun 18 milyar metreküpü Rusya’dan geldi. Fransa 30 milyar metreküp, İspanya 25 milyar metreküp LNG ithal ederken, Hollanda, İtalya ve Belçika bu ülkeleri takip etti.

LNG’nin Enerji Sepetindeki Payı:

ACER’e göre LNG’nin enerji sepetindeki payı AB ülkelerinde farklılık gösterse de, tüm ülkeler 2021’e kıyasla bu kaynağa daha fazla yöneldi. AB ülkelerinin ithal ettiği doğal gazda Rusya’nın payı, son 3 yılda yüzde 41’den yüzde 10’a gerilerken, LNG’nin payı 2021’de yüzde 20 iken 2023 sonunda yüzde 41’e yükseldi.

Arzın Yükselişi:

ACER’in raporunda, “LNG arzının toplam AB gaz ithalatına oranı 2023’te yüzde 40’ı aştı ve 2021’deki payını ikiye katladı” denildi. LNG ithalatındaki büyük artış, çoğu AB ülkesinde Rus boru hattı akışlarına olan bağımlılığı önemli ölçüde azalttı.

Hava Koşulları ve Transit Kısıtlamaları:

Ilıman hava koşulları geçen kış doğal gaz talebini azaltarak Avrupa’nın LNG ithalatını destekledi. Ayrıca, Panama Kanalı’ndaki transit kısıtlamaları, ABD’nin LNG teslimatlarını çoğunlukla Asya yerine Avrupa’ya yönlendirdi.

Yer Altı Depolama:

ACER, AB’nin yer altı depolarındaki hacimlerin 1 Nisan itibarıyla yüzde 60’ının kullanılabilir durumda olduğunu vurgulayarak, “Bu, yaklaşık 60 milyar metreküp doğal gaz veya 45 milyon ton LNG’ye eş değerdir” dedi. Stoklanan hacim, AB LNG spot ithalatına yönelik yıllık talebi aşmakta ve fiyat oynaklığının azaltılmasına katkıda bulunmakta.

LNG İthalat Kapasitesindeki Artış:

AB ülkeleri, 2022’den bu yana sistemlerine 50 milyar metreküplük LNG ithalat kapasitesi ekledi. Raporda, bu kapasitenin yıl sonu itibarıyla 235 milyar metreküpe çıkacağı ve son 5 yılın gaz tüketimi ortalamasına göre Avrupa’nın yıllık gaz talebinin yüzde 55’inden fazlasını karşılayabileceği belirtiliyor. Planlama aşamasındaki projelerin 2025’e kadar AB LNG’sine 260 milyar metreküpün üzerinde toplam ithalat kapasitesi getirebileceği öngörülüyor.

Ülkelerin Kapasiteleri:

İspanya’nın LNG kapasitesi 2021 sonunda 60 milyar metreküpken, 2023 sonunda 67 milyar metreküpe yükseldi. Fransa, kapasitesini 33 milyar metreküpten 39 milyar metreküpe çıkardı. 2021’de hiç kapasitesi olmayan Almanya, 2022’de 10 milyar, 2023’te 3 milyar metreküp inşa etti ve 2024 sonuna kadar 17 milyar metreküp daha eklemeyi bekliyor. 2024 sonu itibarıyla İtalya’nın 22 milyar, Hollanda’nın 20 milyar, Belçika’nın 15 milyar, Yunanistan’ın 12 milyar, Polonya’nın 9 milyar, Portekiz’in 8 milyar, Finlandiya’nın 5 milyar ve Litvanya’nın 4 milyar metreküp LNG kapasitesine sahip olması bekleniyor.

Kullanılan Kapasite:

Rapora göre, toplam ithalat kapasitesinin yalnızca yüzde 60’a yakını kullanılıyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.