Elazığ, “Doğu’nun Akdeniz’i” Havyar ve Mersin Balığı Üretiminde Güç Merkezi Oluyor

Pelin suda sipsivri, lezzeti de ayrı bir hari! Mersin ve havyarıyla Elazığ, su lezzetinde merkez olur hazırlığında.

Keban Baraj Gölü’nde Mersin Balığı Üretimi Zirveye Ulaştı

Mersin Balığı Üretimi Rekor Kırdı

Keban Baraj Gölü’nde özel sektör tarafından kurulan 2 bin 500 tonluk üretim tesisinde, “huso huso” cinsi Mersin balıklarının üretimi, 950 tona yükseldi. Türkiye’nin en büyük Mersin balığı üretim tesisi olan tesiste, ilk etapta 100-150 ton havyar üretilmesi hedefleniyor.

Üretim Kapasitesiyle Zirvede

Dünyada 26 türü bulunan Mersin balıkları, doğal ortamlarında 3-4 metre boya ve 1300-1600 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor. Sadece havyarıyla değil, lezzetli etiyle de ekonomik değere sahip olan balık, nesli tükenme riski altında olduğu için 1971’den beri dünya genelinde avcılığı yasaklanmıştı.

Tarım Bakanlığı’nın Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı, Mersin balıklarının üretimini destekleyerek iç sulara ve deniz kıyılarına balık yavruları bırakıyor. Bakanlık enstitülerinde ve su ürünleri yetiştiricilik tesislerinde Mersin balığı üretilerek doğaya salınıyor.

Havyar Üretimi Hedefi

Keban Baraj Gölü’ndeki üretim tesisi, özel sektörün yatırımlarıyla son yıllarda büyüme kaydetti. Tesiste yetiştirilen Mersin balıklarının yetişkinleri 100 kiloya yaklaşırken, 2-3 yıl sonra havyar üretmeye başlayacak. Havyarın kilogram fiyatı 500 ile 2 bin 500 dolar arasında değişiyor.

Türkiye’nin Mersin Balığı Üssü

Keban Baraj Gölü’nün su kalitesi ve iklimi, Mersin balıklarının gelişimi için son derece uygun. Türkiye, 13 yetiştiricilik tesisiyle Mersin balığı üretiminde önemli bir konuma geliyor. Keban Baraj Gölü, Türkiye’nin Mersin balığı üretim üssü haline gelmesi bekleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.