Türkiye’nin Havacılık Devrimi: Yatırımlar Sonuç Verdi

Türkiye’nin uçuş yolculuğu, yatırımların kanatlarıyla yükseliyor.

Türkiye’nin Havacılık Sektöründe Hızlı Toparlanma

Türk havacılık sektörü, Kovid-19 salgını sonrasında altyapı ve filo yatırımları sayesinde rakiplerine kıyasla hızla toparlandı. Bu durum, Türkiye’nin Avrupa pazarında baskın bir güç haline gelmesine yol açtı. Türkiye’nin yurt dışındaki vatandaşları ve turizm sektörü de bu büyümeye katkı sağladı.

Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kafkaslar ve Kuzey Afrika pazarları için önemli bir havacılık merkezi haline geldi. Bu, sektördeki gelişmeye büyük oranda katkıda bulundu.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre, geçen yıl küresel dış hat yolcu kapasitesi, 2019 yılındaki seviyelerin %12 altında kaldı. Ancak Türk Hava Yolları (THY), aynı dönemde %27’lik bir artışla sektörün önde gelen hava yollarından biri olmaya devam etti.

İstanbul Havalimanı Avrupa’nın Lideri

Türkiye’nin havacılık altyapısına yaptığı yatırımlar, İstanbul Havalimanı’nın Avrupa’nın en çok uçuş sunan havalimanı olmasını sağladı.

Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı (Eurocontrol) verilerine göre, İstanbul Havalimanı, 2022’de olduğu gibi geçen yıl da Avrupa’nın en yoğun havalimanları arasında ilk sırada yer aldı.

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en işlek yolcu havalimanı haline gelirken, hub bağlantılarında da küresel olarak ilk sıralarda bulundu. Havalimanında, 2023’te günlük ortalama sefer sayısı bir önceki yıla kıyasla %19 artarak 1375’e ulaştı. 22 Haziran 2023’te ise 1684 uçuşla havalimanı ağ rekoru kırıldı.

İstanbul Havalimanı’nı, Amsterdam Schiphol (1255 uçuş), Londra Heathrow (1251 uçuş), Paris Charles de Gaulle (1247 uçuş) ve Frankfurt (1179 uçuş) havalimanları takip etti.

Geçen yıl Türkiye genelinde günlük ortalama uçuş sayısı 3 bin 26’yı buldu. Türkiye, %16 artışla 2023’te Avrupa’da ortalama günlük uçuş sayısında en fazla artışı sağlayan ülke oldu. Türkiye’de geçen yıl ortalama günlük uçuş sayısı, 2019 yılının %8 üzerinde gerçekleşti.

Milyonları Uçuran Türk Bayrak Taşıyıcıları

THY ve Pegasus Hava Yolları, geçen yıl 2019’a göre %10 artışla 115 milyon yolcu taşıdı.

THY, küresel jeopolitik gerilimlere ve makroekonomik belirsizliklere rağmen, geniş uçuş ağı ve Kovid-19 döneminde koruduğu yüksek nitelikli iş gücü sayesinde geçen yıl tüm zamanların rekoru olan 83,4 milyon yolcu sayısına ulaştı. THY’nin iç hat yolcu kapasitesi, geçen yıl 2022’ye kıyasla %23,5 artarken, yolcu sayısı da %19 yükselişle 30 milyonun üzerine çıktı. Dış hatlarda ise kapasite artışı %16’ya yaklaşırken, yolcu sayısı %14 yükselişle 53 milyona ulaştı. Yurt dışında, özellikle Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı Avrupa ülkelerindeki yolcu sayısı artışı %20’yi aştı.

Dünyanın En Büyük 4. Hava Kargo Taşıyıcısı

24 kargo ve 416 yolcu uçağıyla 133 ülkedeki 364 noktada hava kargo hizmeti sunan THY, geçen yıl taşıdığı ücretli kargo miktarını da 2019’a kıyasla %16 artırdı.

Son 10 yılda kargo taşımacılığındaki pazar payını 3 kattan fazla büyüten Turkish Cargo, IATA verilerine göre 2023’te dünyanın en büyük 4. hava kargo taşıyıcısı olarak başarısını sürdürdü.

100. Yıl Stratejisi çerçevesinde 2033 yılında 800 uçağı aşan bir filoya sahip olmayı hedefleyen THY, küresel havacılık sektöründe yaşanan tedarik problemlerine ve üretimdeki darboğaza rağmen geçen yıl filosuna 46 uçak ekledi ve %12’lik artışla uçak sayısını 440’a yükseltti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.