IEA Başkanı’ndan Petrol Piyasasına İlişkin Önemli Açıklamalar

Orta Doğu gerilimi, büyük petrol üreticilerinin doğrudan müdahalesi yokluğunda, petrol fiyatlarını önemli ölçüde artırması beklenmiyor.

Petrol Fiyatlarındaki Yükseliş: Riskler ve Etkiler

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, küresel piyasalarda 90 dolar seviyesine yaklaşan petrol fiyatlarının ülkeler için önemli riskler teşkil ettiğini ifade etti. Bu artışın özellikle küresel enflasyonist baskıları tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Birol, piyasa temellerinin makul olduğunu vurguladı. Petrol fiyatlarındaki yükselişin asıl nedeninin piyasa dinamikleri değil, talebin makul seviyelerde seyretmesi olduğunu belirtti. Küresel petrol talebinin, 2022 ve 2023 yıllarında günde yaklaşık 1 milyon varil düzeyinde arttığını ifade etti.

ABD, Kanada, Brezilya ve Guyana gibi ülkelerdeki güçlü arz beklentilerini hatırlatan Birol, üretimin talebi karşılamak için yeterli olduğunu vurguladı.

OPEC ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretim kesintilerine değinen Birol, “Yaklaşık 90 dolarlık fiyat seviyelerine ulaşılması, Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini kasıtlı olarak azaltmasından kaynaklanıyor.” dedi.

Orta Doğu’daki artan jeopolitik gerginliklerin de fiyatlar üzerinde etkili olduğunu belirten Birol, “Büyük petrol üreticilerinden biri veya birkaçı doğrudan müdahil olmazsa, fiyatların daha da yükseleceğini düşünmüyorum.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası referans Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, son günlerde Orta Doğu’daki gerilimin etkisiyle 90 dolar eşiğini aştı ve Ekim 2023’ten bu yana en yüksek seviyelerini gördü.

Mevcut Piyasa Dinamikleri

IEA’nın son aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol arzının bu yıl geçen yıla kıyasla günde 770 bin varil artarak 102,9 milyon varile ulaşması bekleniyor.

Bu yıl OPEC+ dışı üretim günde 1,6 milyon varil artarken, gönüllü kesintiler sebebiyle OPEC+ grubunun üretiminin günde 820 bin varil azalması öngörülüyor.

Rapor, küresel petrol talebinin bir yavaşlama sürecinde olduğunu belirtti. Talebin bu yıl günde yaklaşık 1,2 milyon varil artarak 103,2 milyon varil seviyesinde olması bekleniyor.

Piyasalarda arz-talep dengesinin sıkılaşması beklenirken, talepteki büyümenin; ABD, Brezilya, Kanada ve Guyana gibi OPEC+ dışı ülkelerden gelecek üretimlerle karşılanması bekleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.