Dünyanın Askeri Harcamaları 2 Trilyon Doların Üzerinde Parladı

Dünya askeri harcamaları, Ukrayna ve bölgesel gerilimlerle rekor seviyeye ulaştı: 2,44 trilyon dolar (+%6,8).

Küresel Askeri Harcamalar Rekor Kırdı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 küresel askeri harcamalar raporunu yayınladı. Rapora göre, küresel askeri harcamalar 2023’te bir önceki yıla göre %6,8 artarak 2 trilyon 443 milyar dolara ulaştı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’daki Artışın Etkisi

Son artışta, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’daki askeri harcama artışları önemli rol oynadı. Raporda, küresel askeri harcamaların dokuz yıldır art arda arttığı ve son üç yıldır rekor kırdığı belirtiliyor. Küresel olarak kişi başına askeri harcama 1990’dan bu yana en yüksek seviye olan 306 dolara yükseldi.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları %59 Arttı

Türkiye’nin 2014-2023 döneminde askeri harcamaları %59 arttı. 2023’te ülkenin askeri harcamaları bir önceki yıla göre %37 artarak 15,8 milyar dolara ulaştı.

Bölgesel Artışlar

SIPRI raporunda, geçen yıl küresel askeri harcamaların her bölgede arttığına dikkat çekiliyor. Avrupa, Asya ve Okyanusya ile Orta Doğu’da özellikle büyük artışlar görüldü.

En Çok Harcama Yapan Ülkeler

2023’te en çok askeri harcama yapan beş ülke ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Suudi Arabistan oldu. Bu ülkelerin harcamaları, dünya askeri harcamalarının %61’ini oluşturdu.

ABD’nin %9,9 Artışı

ABD’nin harcamaları 2023’te %2,3 artarak 916 milyar dolara ulaştı. Bu artışla birlikte, ABD’nin 2014-2023 döneminde askeri harcamaları %9,9 yükselmiş oldu.

Avrupa NATO Üyelerinin Payı En Yüksek Seviyede

Geçen yıl Avrupalı NATO üyelerinin çoğu askeri harcamalarını artırdı. Bu ülkelerin NATO içindeki toplam payları, son on yılın en yüksek seviyesi olan %28’e ulaştı.

Çin ve Hindistan’ın Sürekli Artışı

Çin’in harcamaları 2014-2023 döneminde %60 arttı ve geçen yıl %6 daha yükselerek 296 milyar dolara ulaştı. Hindistan’ın harcamaları da %4,2 artışla 83,6 milyar dolara yükseldi. Hindistan’ın askeri harcamaları 2014-2023 döneminde %44 arttı.

Rusya ve Suudi Arabistan da İlk Beşte

Çin ve Hindistan’ın yanı sıra Rusya ve Suudi Arabistan da küresel askeri harcamalarda en üst sıralarda yer alıyor. Rusya’nın harcamaları 2023’te bir önceki yıla göre %24 artışla 109 milyar dolara ulaştı. Suudi Arabistan’ın harcamaları ise %4,3 artarak 75,8 milyar dolara yükseldi.

Ukrayna’nın Tarihi Harcamaları

Ukrayna’nın askeri harcamaları 2023’te SIPRI kayıtlarındaki en yüksek yıllık harcama olan 64,8 milyar dolara ulaştı ve %51 artış gösterdi. Bu rakam, Ukrayna ekonomisinin savaş nedeniyle aldığı hasar sonucu, ülkenin GSYH’sinin %37’sini oluşturdu.

Barış ve Güvenlikte Küresel Bozulmanın Etkisi

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Nan Tian, geçen yıl askeri harcamalardaki benzeri görülmemiş artışın, küresel barış ve güvenlikteki bozulmanın bir yansıması olduğunu belirtti. Tian, “Devletler askeri güce öncelik veriyor, ancak değişken jeopolitik ve güvenlik ortamında bir etki-tepki sarmalına girme riskiyle karşı karşıyalar” dedi.

SIPRI’nın Rolü

SIPRI, 1966’dan bu yana çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma alanlarında araştırma, rapor ve analizler hazırlıyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.