Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı’nda son durum: Bakan Uraloğlu konuştu

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun beklediği üzere hızlı tren projesi 2026’da kısmen, 2027’de ise tamamen hayata geçecek.

Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi’ni Yerinde İnceledi

Ulaşım ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi’nde yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesindeki Bayat-1 tüneli ve il merkezindeki V01 Viyadüğü’nde incelemelerde bulunan Uraloğlu, yetkililerden proje hakkında bilgi aldı.

Son Durum Yerinde Görüldü

Uraloğlu, projedeki son durumu yerinde görmek üzere saha programı düzenlediklerini söyledi. Güzergah boyunca incelemeler yaparak yetkililerden bilgi aldıklarını aktaran Uraloğlu, şöyle konuştu:

“Polatlı-Afyonkarahisar arasında toprak işleri, viyadük, köprü ve tünel çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bayat-1 tünelinin yarısını tamamladık. Mayıs ayı içinde kazısı bitecek.”

V1 Viyadüğü’ndeki çalışmaların da hızla sürdüğünü belirten Uraloğlu, üstyapı işlerine de yakın zamanda başlanacağını söyledi.

10 İstasyon ve Çok Sayıda Altyapı Yapısı

Projenin bir kısmını 2026, tamamını ise 2027 yılında bitirmeyi hedeflediklerini belirten Uraloğlu, proje kapsamında 10 istasyon, 49 tünel, 67 viyadük, 81 köprü, 781 menfez, 177 üstgeçit ve 244 altgeçit inşa edileceğini söyledi.

Mesafe ve Seyahat Süresi Azalacak

Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi’nin tamamlanmasıyla demiryolu bağlantısıyla olan mesafenin 824 kilometreden 624 kilometreye düşeceğini ifade eden Uraloğlu, “Ankara-İzmir arası seyahat süresi ise 14 saatten 3 saat 30 dakikaya inecek” dedi.

13 Milyon Kişi Hızlı Tren Konforuna Kavuşacak

Projenin tamamlanmasıyla Ankara, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir’de yaşayan yaklaşık 13 milyon kişinin hızlı tren konforuna kavuşacağını belirten Uraloğlu, “Hattımız dizayn hızı 250 kilometre saat olacak” diye konuştu.

Seyahat Süreleri Kısaldı

Uraloğlu, Ankara-Afyonkarahisar arasındaki seyahat süresinin 1 saat 40 dakikaya, Ankara-Uşak arasındaki sürenin 2 saat 10 dakikaya, Ankara-Manisa arasındaki sürenin 2 saat 50 dakikaya, Ankara-İzmir arasındaki sürenin ise 3 saat 30 dakikaya düşeceğini söyledi.

Yük ve Yolcu Taşımacılığı Artıyor

Demiryollarındaki yük ve yolcu taşımacılık oranlarını artırmak üzere büyük projeler hayata geçirdiklerini anlatan Uraloğlu, 22 yılda demiryollarına 57 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyledi.

Yüksek Hızlı Trenler Avrupa’da 6. Sırada

Uraloğlu, konvansiyonel demiryolu hattını yenilediklerini ve 2002’de 10 bin 948 kilometre olan demiryolu uzunluğunu 13 bin 919 kilometreye çıkardıklarını belirtti. Ayrıca 2 bin 251 kilometre yüksek hızlı ve hızlı tren hattı inşa ettiklerini ve ülkeyi yüksek hızlı tren işletmeciliğiyle tanıştırdıklarını ifade etti. Uraloğlu, “Ülkemizi, yüksek hızlı tren işletmeciliği ile tanıştırdık ve Avrupa’da 6, dünya da 8’inci hızlı tren işletmecisi yaptık” dedi.

Yeni Hızlı Tren Hatları Planlanıyor

Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı Projesi’ni gündeme aldıklarını belirten Uraloğlu, hattın güzergah uzunluğunun 344 kilometre olacağını ve trenlerin saatte 350 kilometre hıza ulaşacağını söyledi. Ayrıca Gebze’den İstanbul Havalimanı’na ve Çatalca’ya ulaşacak Kuzey Marmara Hızlı Tren hattı projesini de planladıklarını ifade etti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.