Ankara, Kırıkkale ve Tekirdağ’da Projeler Devlet Desteği Alacak

Ankara, Kırıkkale ve Tekirdağ’da üretim tesislerine devlet teşviki verildi.

Savunma ve Yassı Mamul Sektörlerinde Proje Bazlı Devlet Yardımı Kararları

“Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş.’ye Savunma Sistemleri Üretim Tesisi”

Cumhurbaşkanlığı kararları Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararlar kapsamında Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş.’ye proje bazlı devlet yardımı sağlanacak.

Şirket tarafından Ankara ve Kırıkkale’de savunma sistemleri üretim tesisi kurulacak. 1 Ocak 2021’de başlayan projenin yatırım süresi 7 yıl olarak belirlendi.

Tevsi yatırımı olarak planlanan projede sabit yatırım tutarı 13 milyar 250 milyon 514 bin lira olarak öngörülüyor. Nitelikli personel sayısı 200 olarak tespit edildi. Projenin tamamlanmasıyla yılda 12 bin 575 adet ilave kapasite sağlanması hedefleniyor.

Projeye devlet desteği, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) ile yapılan Ar-Ge İşbirliği Protokolü kapsamında 5 yıl süreyle SAGE’den alınacak Ar-Ge hizmetinin yüzde 50’si kadar hibe olarak verilecek.

Bu proje için daha önce yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ise yürürlükten kaldırıldı.

Teknik Alüminyum Sanayi A.Ş.’ye Yassı Mamul Üretim Tesisi

Öte yandan, Teknik Alüminyum Sanayi A.Ş.’nin Tekirdağ’da gerçekleştireceği “direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemi ile alüminyum yassı mamul üretim tesisi” de proje bazlı devlet yardımından yararlanacak.

1 Ocak 2024’te başlayacak proje, komple yeni yatırım olarak öngörülüyor ve 3 yıl sürecek. Projede öngörülen sabit yatırım tutarı 11 milyar 316 milyon 241 bin lira oldu. Yatırımın tamamlanmasıyla yılda 400 bin ton mamul üretimi hedefleniyor.

Proje bazlı devlet yardımı verilen bu yatırımlara, KDV istisnası, KDV iadesi, gümrük vergisi muafiyeti, nitelikli personel desteği, enerji, yatırım yeri tahsisi, faiz ve/veya kar payı desteği gibi teşvikler uygulanacak.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.