ECB Başkanı Lagarde: Dezenflasyon Süreci Sürüyor

Avro Bölgesi’nde dezenflasyon devam ediyor, diyor ECB Başkanı Lagarde.

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantılarında Lagarde’ın Küresel Görünüm Değerlendirmesi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları kapsamında açıklama yapan IMF Direktörü Christine Lagarde, küresel büyüme görünümünde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde iyileşmeler tespit etti.

Lagarde, enerji fiyatlarının düşmesi, arz koşullarının düzelmesi ve sıkı para politikasının etkisiyle dezenflasyonun devam ettiğini vurguladı. Küresel ekonominin sıkı para politikasını emdiğine dikkat çeken Lagarde, büyüme beklentilerinin yine de tarihi ortalamaların altında seyrettiğine işaret etti.

Lagarde, artan jeopolitik gerilimlerin enflasyonu yukarı, büyümeyi ise aşağı yönde etkileme riski taşıdığını bildirdi. Ancak küresel görünüme yönelik risklerin hem ekonomik aktivite hem de enflasyon açısından dengeli olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği’nde dezenflasyonun tüm ana bileşenlere yayıldığını belirten Lagarde, “Verimlilik artışındaki toparlanmanın işgücü maliyetlerindeki aşağı yönlü baskıyı şiddetlendirmesiyle dezenflasyonun devam etmesi bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Avro Bölgesi’nde enflasyonun bu yıl %2,3’e, 2025 ortalarında ise %2’ye gerilemesi bekleniyor. Lagarde, “Enflasyon görünümüne yönelik riskler iki yönlüdür. Yukarı yönlü riskler arasında jeopolitik gerilimlerin tırmanması, ücret artışlarının hızlanması ve kar marjlarının beklenenden dayanıklı çıkması yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Lagarde, ECB’nin uyguladığı sıkılaştırma politikalarının enflasyon hedeflerine sürdürülebilir bir şekilde yaklaşılmasını sağlayacağına inandığını vurguladı. Faiz oranlarının seyri konusunda önceden taahhütte bulunulmadığının altını çizdi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.