Belçika, İsrail’e AB’de Ticari Ayrıcalıkları Yeniden Müzakere Etme Çabasına Liderlik Ediyor

Belçika, İsrail’e sağlanan AB ticaret imtiyazlarının yeniden değerlendirilmesini savunuyor.

Belçika, AB-İsrail Ortaklığı’nı Gözden Geçirmeyi ve Filistin’i Desteklemeyi Öneriyor

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, federal hükümetin Belçika’nın AB-İsrail Ortaklığı Anlaşması’nın gözden geçirilmesine öncülük edeceğini ve yasa dışı yerleşimlerden gelen ürünlere gümrük vergileri uygulanması çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Ayrıca Belçika, Filistin’in Birleşmiş Milletler’e (BM) tam üyeliğini destekleyen bir BM karar tasarısına ortak sponsor olacak. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Filistin’in BM üyeliğini isteyen bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’nde veto etmişti.

İspanya ve İrlanda, İsrail ile Ticari Bağların Gözden Geçirilmesini İstiyor

İspanya ve İrlanda, Gazze’ye yönelik saldırıları sürdüren İsrail’e AB pazarında çeşitli ayrıcalıklar sağlayan ticari anlaşmanın acil olarak gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

İki ülke liderleri, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e gönderdikleri mektupta, Gazze’deki insani durumdan “derin endişe” duyduklarını dile getirdi. Anlaşmanın insan hakları ve demokratik ilkelerle ilgili yükümlülüklerini İsrail’in ihlal etmesi halinde AB’nin “uygun önlemler” alması gerektiğini vurguladılar.

2000 yılında yürürlüğe giren AB-İsrail Ortaklığı Anlaşması, İsrail’e AB pazarında çeşitli avantajlar sağlıyor. 2022’de AB-İsrail ticaret hacmi 46,8 milyar avroya ulaşmış ve AB, İsrail’in en büyük ticaret ortağı haline gelmiştir.

Anlaşmanın ikinci maddesi, İsrail’in insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı göstermesini şart koşmaktadır.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.