Karadeniz’de Petrol Müjdesi: Bakan Bayraktar Açıkladı

Karadeniz’de petrol arzusu! Bakan Bayraktar, sondaj çalışmalarının aylara kaldığını duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan Enerji Gündemi Değerlendirmesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bir televizyon kanalında enerji gündemini ele alan açıklamalarda bulundu.

Karadeniz’de Doğal Gaz Üretimi Artıyor

Bayraktar, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretimini artırmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Bakan, Mayıs ayında günlük doğal gaz üretiminin 5 milyon metreküpe ulaşmasının hedeflendiğini belirterek, “Bu alanda yeni keşiflerle rezervleri yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi. Ayrıca Bayraktar, Karadeniz’de petrol arama çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti.

Libya ve Somali’de Sismik Çalışmalar

Bakan Bayraktar, Libya ve Somali’de sismik çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Libya’da bir kara sahasında anlaşmaya yakın olduklarını ifade eden Bayraktar, “Uluslararası petrol şirketleriyle ortaklık yapıyoruz. Libya’da önemli bir açık deniz sahasıyla da ilgileniyoruz” dedi. Bayraktar ayrıca, Somali’de 2024 sonu itibarıyla sismik çalışmalara başlayacaklarını ve 2025’te keşif amaçlı derin deniz sondajı yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Irak-Türkiye Boru Hattı

Bayraktar, Irak-Türkiye boru hattı projesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Gabar petrol sahasını boru hattına bağlayacak 35-36 kilometrelik hattın yarısının tamamlandığını, geriye kalan kısmın yapımının sürdüğünü vurguladı. Bayraktar, Irak’tan Türkiye’ye petrol akışının sağlanmasıyla maliyetlerin düşürüleceğini ve lojistiğin kolaylaşacağını belirtti.

Doğal Gaz ve Elektrikte Destek

Bayraktar, konutlarda 25 metreküpe kadar doğal gaz tüketiminin ücretsiz hale getirildiğini ve bu uygulamanın 6 milyar metreküplük gazın ücretsiz olarak kullanılmasını sağladığını aktardı. Bakan, desteklenen elektrik ve doğal gaz tüketimiyle vatandaşların yaklaşık 280 milyar lira tasarruf ettiğini bildirdi. Bayraktar, bütçe imkanları ölçüsünde vatandaşların desteklenmeye devam edileceğini vurguladı.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 12 Nisan’da günlük elektrik tüketiminin yüzde 78,5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiğini belirtti. Yeşil enerji kaynaklarını devreye almaya devam edeceklerini ifade eden Bayraktar, rezervuarlı barajlar üzerine yüzer güneş santralleri kurmayı hedeflediklerini ve ilgili hukuki altyapının yakında TBMM’ye sunulacağını açıkladı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.