Tarım Bakanı Yumaklı: Arpa ve Buğday Ekim Alanlarında Kayda Değer Artış

Bakan Yumaklı: Arpa ve buğdayda ekim artışı, yağış kritik. Özellikle 15 Mayıs’a kadar yağışlar izlenecek.

Yumaklı: Yağışlar Buğday ve Arpa Üretimi İçin Kritik Önemde

Türkiye’de arpa ekim alanlarında geçen yıla göre %4, buğdayda ise %7 artış olduğunu bildiren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Buğday ve arpa üretimi için yağışlar çok önemli. Mayıs’ın 15’ine kadarki yağışları yakından takip edeceğiz.” dedi.

Yem Sektörü Tarımdan Çatala Yolculukta Önemli Bir Durak

Yumaklı, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin düzenlediği “Uluslararası Yem Kongresi ve Yem Sergisi”nin açılışında konuştu. Bakan, yem sektörünün tohumdan çatala uzanan yolculukta hayati bir rol oynadığını belirtti.

Yem Stratejik Bir Sektör

Bitkisel üretim olmadan hayvansal üretimin mümkün olmadığını vurgulayan Yumaklı, yemin dünya genelinde ve Türkiye’de et, süt, yumurta gibi hayvansal ürünler için temel girdi olduğunu söyledi. Yem sektörünün stratejik önemini vurgulayan Bakan, Türkiye’nin yem üretiminde Avrupa’da birinci ve dünyada yedinci sırada olduğunu belirtti.

Bitkisel ve Hayvansal Üretimi Desteklemek İçin Planlar

Bakanlık olarak bitkisel ve hayvansal üretimi geliştirmek için planlar ve politikalar hazırladıklarını söyleyen Yumaklı, risk faktörlerinin dikkate alınması durumunda planlamanın zorlaştığını belirtti.

Gıda Güvenliği İçin Yerli Üretim

Yumaklı, Türkiye’nin yem hammaddelerine olan ihtiyacını ithalatla karşılamaya çalıştığını ifade etti. Ancak ülkenin gıda güvenliğini sağlamak için yerli üretime öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Ar-Ge ve Kamu-Özel İşbirliği Desteği

Bakanlık olarak yem sektöründeki Ar-Ge faaliyetlerini ve kamu-üniversite-özel sektör işbirliğini desteklediklerini belirten Yumaklı, yurt dışı bağımlılığını azaltmak için yoğun çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Tarımsal Üretim Planlaması

Yumaklı, yıl sonunda tarımsal üretim planlamasına geçileceğini açıkladı. Bu planlama sayesinde bitkisel ve hayvansal ürünlerin stratejik öneme sahip olanlarının planlı bir şekilde üretilmesi sağlanacak.

Yağışlar Kritik Eşikte

Bakan, ekim alanlarındaki artıştan bahsederek, buğday ve arpa üretimi için yağışların kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Mayıs’ın 15’ine kadarki yağışların yakından takip edileceğini belirtti.

Yem Sektörünün Üretim Duyarlılığı

Yumaklı, yem sektörünün üretime olan duyarlılığının önemine değindi. Bazı ürünlerin fiyatlarıyla ilgili rasyonel olmayan artışların takip edildiğini ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.