Hamsi İhracatında “Yüzde 33 Kayda Değer Bir Artışla” Sezon Sonlandı

Türkiye’nin 1 Eylül’den itibaren 9,5 milyon dolarlık hamsi ihracatı, Belçika, Fransa ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu 21 ülkeyi sardı.

Türkiye’nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı

Türkiye, 1 Eylül 2023 ile 15 Nisan 2024 tarihleri arasındaki avlanma sezonunda 21 ülkeye hamsi ihraç ederek 9 milyon 477 bin 178 dolarlık gelir elde etti. Bu rakam, geçen yıl aynı dönemde kaydedilen 7 milyon 135 bin 114 dolara göre yüzde 33’lük bir artışa işaret ediyor.

İhracat artışının yanı sıra, hamsi ihracat miktarı da yüzde 101 yükselerek 2 bin 745 tona ulaştı. İhracatta en büyük payı Belçika, Fransa ve Almanya aldı. Belçika’ya 2 milyon 656 bin 825 dolar, Fransa’ya 2 milyon 500 bin 177 dolar ve Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) 1 milyon 206 bin 710 dolarlık hamsi gönderildi.

Geçtiğimiz yıllarda ihracat yapılmayan Yunanistan ve Dubai de bu sezon hamsi ithal etti.

Hamsi İhracatındaki Artışın Nedenleri

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, hamsi ihracatındaki artışın en önemli nedeninin, hamsinin işlenerek yüksek katma değerli ürünler haline getirilmesi olduğunu ifade etti. Kalyoncu, hava şartlarının daha çok hamsi rekoltesine bağlı olarak değiştiğini ve ihracat performansının işlenmiş hamsi ürünlerinin artmasıyla iyileştirilebileceğini belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.