Norveç Varlık Fonu, İlk Çeyrekte Rekor 109 Milyar Dolar Kar Etti

1 Trilyon Dolarlık Değerle Dev Fon

Norveç Varlık Fonu, Teknoloji Hisselerindeki Yatırımlarından Güçlü Getiri Elde Etti

Dünyanın önde gelen devlet varlık fonlarından Norveç Varlık Fonu, yılın ilk çeyreğinde elde ettiği yatırım karını açıkladı. Açıklamaya göre, fon yılın ilk üç ayında 1,2 trilyon Norveç kronu (109 milyar dolar) yatırım karı elde etti. Bu getiri, fonun genel yatırım getirisinin yüzde 6,3’e yükselmesine katkı sağladı.

Fonun ana varlık sınıfı olan borsa portföyü yaklaşık yüzde 9,1 değer kazandı. Fonun piyasa değeri 31 Mart itibarıyla 17,719 trilyon Norveç kronuna (1 trilyon 610 milyar dolar) ulaştı.

Yılın ilk çeyreğinde, sabit getirili menkul kıymet yatırımlarından yüzde 0,4, borsada işlem görmeyen gayrimenkul yatırımlarından ise yüzde 0,5 zarar açıklandı.

Fonun portföy dağılımı şu şekilde:

  • Hisse senetleri: %72,1
  • Sabit getirili menkul kıymetler: %26
  • Gayrimenkul yatırımları: %1,8
  • Halka arz olmayan yenilenebilir enerji altyapı yatırımları: %0,1

Fonun Yatırım Yönetimi Başkan Yardımcısı Trond Grande, değerlendirmesinde, “Hisse senedi yatırımlarımız ilk çeyrekte özellikle teknoloji sektörünün etkisiyle çok güçlü bir getiri elde etti.” ifadesini kullandı.

1990’dan beri faaliyet gösteren Norveç Varlık Fonu, Norveç’in petrol ve doğal gaz gelirlerini yabancı hisse senetleri, tahvil ve emlak piyasalarına yatırıyor. Norveç hükümeti, fon gelirlerinin yalnızca küçük bir kısmını kullanabiliyor ve büyük kısmı gelecek nesillere biriktiriliyor. Fon, Norveç dışındaki 72 ülkede 8.859’dan fazla şirkete yatırım yapıyor ve dünya borsalarındaki hisselerin yüzde 1,5’ini elinde bulunduruyor.

Norveç Varlık Fonu’nun büyüklüğü, Norveç’te kişi başına yaklaşık 283 bin dolara karşılık geliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.