ABD Samsung’a 6,4 Milyar Dolarlık Çip Desteği Sağlayacak

ABD yönetimi, Samsung’a Texas’ta yarı iletken üretimi için 6,4 milyar dolarlık doğrudan finansman sağlayacak.

ABD, Samsung’a Texas’ta Yarı İletken Üretimi İçin 6,4 Milyar Dolarlık Destek Sağlayacak

ABD Başkanı Joe Biden, yazılı açıklamasında, ülkenin yarı iletken üretimindeki liderliğini yeniden sağlamak için CHIPS ve Bilim Yasalarını imzaladığını anımsattı. Biden, Samsung ile ABD Ticaret Bakanlığı arasında yapılan ön anlaşmayı duyurarak, şirketin gelişmiş yarı iletken üretimi ve AR-GE’sini Texas’a getirmek için adımlar attıklarını belirtti.

Samsung’un Taahhütleri ve Texas’a Etkileri

Biden, Samsung’un 40 milyar doların üzerinde yatırım yaparak ve en az 21,500 kişilik istihdam sağlayarak Texas’ın yarı iletken ekosistemindeki rolünü güçlendireceğini vurguladı. Bu tesislerin yapay zeka gibi ileri teknolojiler için gerekli dünyanın en güçlü çiplerinin üretimini destekleyeceğine ve ABD’nin ulusal güvenliğini artıracağına dikkat çekti.

ABD Ticaret Bakanlığından Açıklama

ABD Ticaret Bakanlığı da Samsung ile varılan ön anlaşma kapsamında, ülkenin yarı iletken tedarik zincirinin dayanıklılığını güçlendirmek, teknoloji liderliğini ilerletmek ve küresel rekabet gücünü artırmak için CHIPS ve Bilim Yasası çerçevesinde 6,4 milyar dolara kadar doğrudan finansman sağlanacağını bildirdi.

ABD’nin İleri Çip Üretim Hedefi 2030’a Kadar Yüzde 20

ABD yönetimi, çip üretiminde liderliği yeniden sağlamak için önemli adımlar atmaya devam ediyor. Tayvan merkezli yarı iletken şirketi TSMC’ye CHIPS Yasası kapsamında 6,6 milyar dolara kadar doğrudan finansman ve 5 milyar dolara kadar kredi sağlanacağı açıklanmıştı. Mart ayında ise Intel’in yerel çip üretim tesislerine yönelik 11 milyar dolarlık kredinin yanı sıra 8,5 milyar dolarlık hibe duyurulmuştu.

Ayrıca, Global Foundries ve Microchip Technology gibi şirketlere de yarı iletken üretimini artırmak için destek verileceği belirtilmişti. Ülkenin çip yatırımlarıyla 2030’a kadar dünyadaki en ileri yarı iletkenlerin yüzde 20’sini üretmesi hedefleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.