AB, Tek Pazar’ı Genişletmeyi Hedefliyor

AB, enerji, telekomünikasyon ve finans alanlarını içerecek genişletilmiş Tek Pazar ile rekabeti artırmaya yönlendirildi.

Eski İtalya Başbakanı Tek Pazar Raporunu Açıkladı

Avrupa Birliği (AB) Liderlerinin talebi üzerine eski İtalya Başbakanı Enrico Letta tarafından hazırlanan Tek Pazar raporu, AB’nin güncel durumunu ve gelecekteki gelişimini analiz ediyor.

Rapora göre, AB içinde mal, hizmet, sermaye ve kişilerin serbest dolaşımını sağlayan Tek Pazar, günümüzün zorluklarını karşılamakta yetersiz kalıyor. Rapor, Tek Pazar kapsamının enerji, telekomünikasyon ve finans gibi alanları içermesi gerektiğini öneriyor.

Küresel ekonomiyle başa çıkmak için AB piyasa bütünleşmesinin derinleştirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, aksi takdirde AB ekonomisinin zayıflayabileceği belirtiliyor.

AB’nin küresel ekonomik etkisinin azaldığına dikkat çeken rapor, 1993’ten 2022’ye kadar AB GSYİH’sının %30’dan daha az büyüdüğüne, ABD GSYİH’sının ise aynı dönemde %60 arttığına işaret ediyor.

Raporda, enerji, telekomünikasyon ve finans alanlarında entegrasyonun yeşil ve dijital dönüşüm, genişleme ve savunma gibi alanlarda daha fazla kaynak sağlayacağı belirtiliyor.

Avrupa’da yeni işletmelerin finansmana erişimde sorunlar yaşadıkları ve bu durumda şirketlerin başka bölgelere yöneldikleri belirtilen raporda, bu alanda özel sektör yatırımlarının artırılması gerektiği kaydediliyor.

“AB şirketleri şu anda küresel rakiplerinin, özellikle ABD ve Çin’in gerisinde kalıyor” ifadesine yer verilen raporda, bunun inovasyon, verimlilik, işgücü ve güvenlik açısından ciddi sonuçları olduğu vurgulanıyor. Avrupa’nın üretimde lider konumunu korumaması halinde başkalarına yol vereceği belirtiliyor.

Kamu desteklerinin AB ülkeleri arasında farklı seviyelerde verildiğine dikkat çekilen raporda, bu sorunun giderilmesi için AB çapında bir katkı mekanizması öneriliyor.

AB’ye katılacak yeni ülkelerin ihtiyaçları için yeni bir fon kurulması önerilen raporda, Avrupa şirketlerinin küresel ölçekte rekabet gücünü artıracak yeni düzenlemeler hazırlanması isteniyor.

Rapor, önümüzdeki günlerde Brüksel’de düzenlenecek ve ekonomi konularının ele alınacağı AB Liderler Zirvesi’nde tartışılacak.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.