İklim Değişikliği Dünya Ekonomisini Yılda 38 Trilyon Dolar Vuracak

Küresel ısınma, 2050’ye kadar dünya ekonomisine %19 gelir kaybı, yani yılda 38 trilyon dolar zarar getirecek.

İklim Değişikliğinin Ekonomi Üzerindeki Etkileri

Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü (PIK) tarafından yürütülen bir araştırma, iklim değişikliğinin dünya ekonomisi üzerindeki gelecekteki etkilerini değerlendirdi.

Araştırma, Nature dergisinde yayımlandı ve 1600’den fazla bölgeden elde edilen ampirik verilere dayanıyor.

Ekonomik Büyümedeki Kayıp

Araştırma, karbon emisyonlarının bugün büyük ölçüde azaltılması durumunda bile, dünya ekonomisinin 2050 yılına kadar iklim değişikliği nedeniyle %19’luk bir gelir kaybına uğrayabileceğini ortaya koydu. Bu, küresel sıcaklık artışını 2 dereceyle sınırlamak için gereken azaltım maliyetlerinden altı kat daha fazla.

Bölgesel Etkiler

PIK araştırmacısı Maximilian Kotz, “Güney Asya ve Afrika, iklim değişikliğinin tarımsal verim, iş gücü verimliliği ve altyapı üzerindeki olumsuz etkilerinden en çok etkilenen bölgeler olacak” dedi.

Gelişmiş Ülkeler de Etkilenecek

Araştırma ayrıca, ABD, AB ve Almanya gibi gelişmiş ülkelerin de iklim değişikliğinden önemli ölçüde zarar göreceğini ortaya koydu.

Adaptasyonun Önemi

PIK araştırmacısı Leonie Wenz, “Emisyonları derhal ve büyük ölçüde azaltmalıyız. Aksi takdirde, yüzyılın ikinci yarısında ekonomik kayıplar artacak ve 2100 yılına kadar küresel ortalamada %60’a ulaşacak” dedi.

Fosilleri Bırakmak Çözüm

PIK araştırma departmanı ortak yazarı Anders Levermann, “Gezegenin sıcaklığını ancak fosil yakıt kullanımını bırakırsak dengileyebiliriz” dedi.

Adaletsiz Etkiler

Levermann, iklim değişikliğinin etkilerinin adaletsiz olduğunu vurguladı ve “En az sorumlu olan ülkeler, yüksek gelirli ülkelere kıyasla %60, yüksek emisyonlu ülkelere kıyasla %40 daha fazla gelir kaybına uğrayacak” dedi.

Yenilenebilir Enerjiye Geçiş

Levermann, “Karbon emisyonlarını azaltmak için yenilenebilir bir enerji sistemine geçiş gereklidir” dedi. “Şu anda bulunduğumuz yolda devam etmek ise felaketle sonuçlanacak.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.