IMF: Rekor Seçimlerle Dolup Taşan 2024’te “Mali Sıkılaştırmalar” Çağrısı

IMF, seçimlerin yapıldığı yılda mali konsolidasyon vurguluyor, sürdürülebilirliği ve tamponları yeniden oluşturmayı hedefliyor.

Büyük Seçim Yılında Maliye Politikalarında Zorluklar

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) “Büyük Seçim Yılında Maliye Politikası” başlıklı Mali İzleme Raporu’nun Nisan sayısı yayınlandı. Raporda, küresel ekonomik görünümün iyileşmesine rağmen, maliye politikalarının normalleşme çabalarının yüksek borçlar ve bütçe açıkları nedeniyle yeni zorluklarla karşı karşıya kaldığı vurgulanıyor.

Rapor, sürdürülebilir kamu maliyesini sağlamak ve rezervler oluşturmak için sürekli mali konsolidasyon çabalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Mali sıkılaştırmanın, özellikle aşırı ısınan ekonomilerde enflasyonla mücadelede son aşamayı destekleyeceğini kaydediyor.

Mali Açıklar ve Borçlar Yüksek Kalmaya Devam Ediyor

Raporda, mali açıklar ve borçların COVID-19 salgını öncesi tahminlerden daha yüksek olduğu, yüksek faiz oranlarının faiz giderlerini artırdığı ve destek tedbirlerinin uzatılmasının sosyal harcamaları ve teşvikleri artırdığı belirtiliyor.

Büyük Seçim Yılında Mali Patinaj Riski Önemli

Kamu maliyesine yönelik risklerin devam ettiği vurgulanan raporda, maliye politikasının normalleşmesinin çeşitli olumsuzluklara karşı önemli çabalar gerektirdiği ifade ediliyor. 2024’ün “Büyük Seçim Yılı” olarak adlandırıldığı ve dünya nüfusunun ve GSYİH’nın yarısından fazlasını temsil eden 88 ülke veya ekonomik bölgede seçimlerin yapılacağı göz önüne alındığında, mali patinaj riskinin önemli olduğu belirtiliyor.

IMF raporu, “Borç sürdürülebilirliğini ve finansal istikrarı güçlendirmek için çoğu ülkede mali konsolidasyona ihtiyaç var.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Maliye Politikası Geçen Yıl Genişledi

Maliye politikasının, borç ve açıklarındaki hızlı iyileşmenin ardından geçen yıl daha genişlemeci olmaya yöneldiği belirtilen raporda, geçen yıl dünya ekonomilerinin %85’inden fazlasının para politikasının kısıtlayıcı olmaya devam ettiği, ancak yalnızca yarısının maliye politikasını sıkılaştırdığı belirtiliyor.

Küresel Kamu Borcu Yükselmeye Devam Ediyor

Rapor, küresel kamu borcunun GSYİH’ya oranının 2023’te %93,2’ye ulaştığını ve salgın öncesi seviyenin yaklaşık 9 puan üzerinde olduğunu kaydediyor. Arttışta ABD ve Çin’in başı çektiği belirtiliyor.

Kamu borcunun GSYİH’ya oranının bu yıl %93,8’e çıkmasının beklendiği ve 2029’a kadar %98,8’e yükseleceği tahmin ediliyor.

IMF yetkilileri, “Dünyamızın Şimdiye Kadarki En Büyük Seçim Yılında Neden Mali Kısıtlamaya İhtiyacı Var?” başlıklı blog yazısında, hükümetlerin artan borç ortasında mali konsolidasyon yolunda ilerlemesi gerektiğini vurguluyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.