Şubat Ayağı’nda Cari İşlemler Hesabı 3,265 Milyar Dolar Açıkla Sarstı

Türkiye’nin cari işlem açığı şubatta 3,2 milyar dolara yükselirken, altın ve enerji hariç fazlası 2,1 milyar dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Ödemeler Dengesi Verilerine Göre Şubat 2024’te Cari İşlem Açığı 3,26 Milyar Dolar

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre, Şubat 2024’te cari işlemler hesabı 3 milyar 265 milyon dolar açık verdi. Bu açık, önceki yıl aynı döneme göre %15,6’lık bir artışa işaret ediyor.

Dış Ticaret Açığı ve Hizmetler Dengesi

Şubat ayında dış ticaret açığı 4 milyar 751 milyon dolar oldu. Bu rakam, 2023 yılının aynı ayına kıyasla %18,3 oranında yükseldi. Hizmetler dengesi ise 2 milyar 381 milyon dolar kaynaklı giriş ile dengede kaldı ve seyahat kaleminden 1 milyar 957 milyon dolar net gelir elde edildi.

Birincil ve İkincil Gelir Dengeleri

Birincil gelir dengesi kaleminde Şubat ayında 849 milyon dolarlık bir net çıkış kaydedildi. İkincil gelir dengesi kaleminde ise net çıkış 46 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Portföy ve Doğrudan Yatırımlar

Şubat ayında portföy yatırımlarında 4 milyar 415 milyon dolarlık net giriş olurken, doğrudan yatırımlardan 142 milyon dolarlık net çıkış yaşandı.

Alt Kalemler

Portföy yatırımlarının alt kalemlerine bakıldığında, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasalarında 136 milyon dolarlık net satış yaptığı, devlet iç borçlanma senetlerinde ise 98 milyon dolarlık net alış gerçekleştirdiği görüldü.

Tahvil İhraçları ve Diğer Yatırımlar

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 2 milyar 659 milyon dolar, Genel Hükümet 3 milyar dolar ve diğer sektörler 500 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.

Diğer yatırımlar kapsamında yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 696 milyon dolar net artış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarında ise toplamda 54 milyon dolarlık net azalış görüldü.

Krediler ve Resmi Rezervler

Bu dönemde banka ve diğer sektörler yurt dışından sırasıyla 115 milyon dolar ve 265 milyon dolarlık net kredi kullanımı gerçekleştirirken, Genel Hükümet 138 milyon dolarlık net geri ödeme yaptı.

Şubat ayında resmi rezervlerde 6 milyar 230 milyon dolarlık net azalış oldu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.