“Yaş Meyve Sebze İhracatında Ülkenin En İyileri Ödüllendirildi”

İYMSİB, 2023 ihracat başarısıyla öne çıkan üyelerini ödüllendirdi.

İYMSİB İhracat Şampiyonlarını Duyurdu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen törende, İhracatçıların Birliği Meslek Komitesi (İYMSİB) tarafından belirlenen 2023 İhracat Şampiyonları açıklandı.

Törene İYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, yönetim kurulu üyeleri ve ödül alan şirketlerin temsilcileri katıldı.

5 Alt Sektörde İhracat Şampiyonları

“Yaş meyve sebze”, “konserve”, “dondurulmuş ürünler”, “alkollü içecekler” ve “alkolsüz içecekler” olmak üzere 5 alt sektörde toplam 60 şirketin ihracat başarıları ödüllendirildi. İlk 5 firma ödül, ilk 10’a giren diğer şirketler ise İhracat Başarı Sertifikası aldı.

Genel İhracat Şampiyonları

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği ihracatla tüm sektörler arasında lider olan Anadolu Etap Dış Ticaret, İhracat Şampiyonu unvanını elde etti. TAT Gıda Sanayi ikinci, Mey İçki Sanayi ise üçüncü oldu. İlk beş sırayı Tunay Gıda ve RAM Dış Ticaret tamamladı.

Alt Sektör İhracat Şampiyonları

  • Alkollü içecekler: Mey İçki Sanayi
  • Alkolsüz içecekler: Anadolu Etap Dış Ticaret
  • Dondurulmuş ürünler: Kerevitaş Gıda
  • Yaş meyve sebze: Çekok Gıda Sanayi
  • Konserve: Tat Gıda Sanayi

Ekonomik Perspektif

Törende konuşan ekonomist ve akademisyen Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, katılımcılarla Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yaş Meyve ve Sebze Sektöründeki Büyüme

İYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, yaş meyve ve sebze sektörünün 2023 yılında yüzde 18 büyümeyle yaklaşık 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

Mutlu, sektörün sürdürülebilir büyümesi için “fiyat istikrarı” ve “kesintisiz ham madde tedariki” sorunlarının çözülmesinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde dünya dördüncüsü olduğuna dikkat çeken Mutlu, uzak pazarlara girmenin hedefleri arasında olduğunu söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.